Насловна Најновије ЦИК: Попуњен Дом народа ФБиХ

ЦИК: Попуњен Дом народа ФБиХ

128
0
Централна изборна комисија БиХ усвојила је данас на сједници у Сарајеву извјештај о додјели четири недостајућа мандата из реда српског и из реда осталих за попуну Дома народа ФБиХ.

Овим су мандате добили Кристина Петровић из реда српског народа, те Белма Капо, Халил Селимбашић и Алмир Бабајић из реда осталих.

ЦИК је усвојио и приједлог упутства о допунама и измјенама упутства о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ, чиме је регулисан поступак бирања предсједника и потпредсједника ФБиХ.

Осим тога, усвојена је и информација о прегледаним годишњим финансијским извјештајима политичких странака за 2021. годину, те предложена ревизија на терену шест политичких странака.

Ревизија ће бити извршена у Уједињеној Српској, Независном блоку, Демократском савезу, Хрватској републиканској странци, Хрватском националном помаку и у странци Напредна Српска – НС.

На сједници је наведено да је од 181 странке, финансијске извјештаје поднијело 139 политичких странака, док је за 13 странака утврђено да не обављају своју дјелатност, те ће ЦИК упутити приједлог за њихово брисање.

Усвојена је и информација о поднесеним постизборним финансијским извјештајима политичких странака, независних кандидата и финансирању изборне кампање за опште изборе 2022. године.

На сједници је наведено да је од 90 странака које су учествовале на изборима, њих 83 предало комплетан финансијски извјештај, двије странке дјелимичан, док седам странака није поднијело финансијски извјештај.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар рекао је да су неке странке у извјештају приказале нула КМ трошкова изборне кампање, иако су оне сада парламентарне, те позвао аналитичаре да се позабаве овим извјештајем.

Претходни текстЗбог велике заинтересованости још једна пројекција филма „Света Петка – крст у пустињи“
Сљедећи текстСутра умјерено до претежно облачно