Насловна Најновије Црна Гора ће гласати за резолуцију о Сребреници; Упитна подршка црногорској Влади

Црна Гора ће гласати за резолуцију о Сребреници; Упитна подршка црногорској Влади

46
0

Премијер Милојко Спајић потврдио је да ће Црна Гора подржати приједлог резолуције о Сребреници уз два амандмана. Из ДНП-а су навели да је овом одлуком доведена у питање подршка црногорској Влади и да се не може прихватити срамно етикетирање српског народа. Предсједник Парламента Црне Горе Андрија Мандић, најавио нову иницијатву коју ће изнијети пред црногорске посланике, а то је резолуција о Јасеновцу.

Питање да ли ће Црна Гора на засиједању Генералне скупштине Уједињених нација подржати резолуцију УН коју су иницирале Њемачка и Руанда, Молојку Спајићу поставио је Лидер Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић.

Спајић је рекао је да ће дати подршку резолуцију, али и све остале које се односе на простор бивше Југославије. Подсјетио је посланике да је Црна Гора предложила два амандмана, којим се, како каже, спречава жигосање једног цјелокупног народа.

– Треба читав регион смирити, треба читав регион да прихвати ову резолуцију и све друге резолуције које се најављују, видимо да ће и Јасеновац бити у процедури, нека се подржи и Јасеновац – наводи Спајић.

А да ће резолуција о Јасеновцу бити на дневном реду Скупштине потврдио је њен предсједник Андрија Мандић. Најавио је да ће коалиција „За будућност Црне Горе“ предложити резолуцију коју, каже очекује да једногласно прихвате и позиција и опозиција.

– Очекујемо да ћемо имати стопостотну подршку власти и опозиције за једну такву иницијативу, јер мислимо да у овом одређивању да један такав злочин, какав се догодио у Јасеновцу, такође онда треба да осуди овај Парламент – додаје Мандић.

Због Спајићевог излагања и потврде о подршци резолуцији о Сребреници из Демократске народне партије саопштили су да је грубо нарушен коалициони споразум и да је овим потезом доведена у питање подршка црногосркој Влади.

Из Коалиције „За будућност Црне Горе“ наглашавају да је Влада овим чином озбиљно пореметила односе са Србијом и Републиком Српском, сврставајући се у табор оних који подржавају тезе и злокобни наум о жигосању српског народа као геноциног.

ИЗВОР РТРС
Претходни текстУмјерено до претежно облачно
Сљедећи текстОбиљежавање 32 године од формирања ВРС