Насловна Најновије Честитке поводом годишњице доношења првог Устава Републике Српске

Честитке поводом годишњице доношења првог Устава Републике Српске

141
0

Званичници Републике Српске честитали су годишњицу доношења Устава 28. фебруара 1992. године, који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, први Устав Републике Српске гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је свим грађанима Републике Српске 31 годину од доношења првог Устава Српске, истичући да данас треба сви да буду поносни на све оне који су стварали Републику и оне који су је развијали.

Предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је Република Српска, кроз све године од настанка, успјела сачувати Устав, чиме је показано да може да функционише и у тешким периодима када је требало бранити слободу, али и у данашњим временима која имају своје посебне захтјеве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да Устав Републике Српске без обзира на одређене недостатке, гарантује права и слободе свима који живе у Српској и доживљавају је као своју.

– То је највеће демократско достигнуће. То је највеће начело и зато треба 28. фебруар да прослављамо као значајан датум у историји Републике Српске. Устав гарантује слободе и права свима који живе у Републици Српској и који је доживљавају као своју – нагласио је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је доношење Устава Српске Републике БиХ имало судбински значај за Српску која је и данас, као и тада, одлучна да брани стечена права.

– На Палама су донесени први акти значајни за Републику Српску. Историју не можемо мијењати, као ни чињеницу да је 9. јануара 1992. године формирана Република Српска – нагласио је Стевандић.

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић поручила је да је протоком времена постало очигледно колико је стварање Републике Српске било важно за очување српског народа и честитала 31 годину од доношења првог Устава Српске.

– Ја сам срећна да је, нешто за шта сам се здушно залагала, успјело и да траје толико. И нека само траје! – поручила је Плавшићева.

Устав Републике Српске изванредан је текст, гледано са становишта времена у којем је писан, а пред данашњим генерацијама је да обезбиједе његово поштовање и искористе потенцијале, изјавио је Срни некадашњи предсједник Српске Никола Поплашен.

– Све околности времена у којем је писан Устав Републике Српске упућивале су професора Мијановића да направи текст који је једног дана требао да буде интегрисан у сличан текст који се пише у Београду у једној широј заједници – навео је Поплашен.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да је, због бројних промјена и других друштвених околности, потребно донијети нови устав Српске.

– Устав штити идентитет и суверенитет Српске, која је њиме као ентитет добила све елементе државе, ослањајући се на три стуба прихваћена у свијету, суверени народ, територију и организовану власт – истакао је Кузмановић.

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је да су тешкоће које су пратиле доношење Устава Републике Српске биле више него видне, али да је могућност да се њим пројектује будућност била јача од свега, те истакао да сви имају обавезу да га поштују и дограђују.

– Наша морална, људска и интелектуална обавеза је да га дограђујемо у смислу стварање заједнице која ће обезбиједити слободу, демократију и право на властиту самосталну будућност – рекао је Мучибабић поводом 31 године од доношења Устава Републике Српске.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМарку Кусмуку престижна међународна награда Златни Остен
Сљедећи текстСрпска богатија за 25 беба