Насловна Најновије Човић: БиХ нема будућност са странцима у било ком сегменту власти

Човић: БиХ нема будућност са странцима у било ком сегменту власти

85
0

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, сматра да БиХ нема будућност са странцима у било ком сегменту власти и да Кристијан Шмит нема ниједан разлог да наметне измјене, без обзира на то који је закон у питању.

Човић је навео да постоји исказана воља парламентарне већине да припреми Изборни закон и да га до краја јануара стави у паралементарну процедуру.

„Доминантно је ту проблем између ХДЗ-а и `тројке`. Имамо јасну већину у оба дома“, изјавио је Човић за „Вечерњи лист“ издање за БиХ.

Човић је истакао да је наметање било чега контрапродуктивно европском путу БиХ.

„Како ћете сутра говорити да сте нешто испунили, а неко то умјесто вас ради? Онда нека високи представник наметне све из ових 14 приоритета и онда смо све ријешили, али то није циљ. Мора једноставно профункционисати законодавна и извршна власт како бисмо показали одговорност. У том смислу, измјена Изборног закона тест је свих тестова“, оцијенио је Човић.

Човић је указао на потребу договора о странцима у Уставном суду БиХ, да су сви сагласни да треба да оду, а да је само питање временског оквира, односно да ли то треба бити у тренутку отварања преговарачког процеса или у некој фази.

Он је навео да често разговара са лидером СНСД-а Милорадом Додиком из више разлога, а један од њих је што мисли да морају заједно радити и рјешавати неке проблеме, те указао да без Додикове помоћи неки од закона никада не би били приведени крају.

Човић је оцијенио да је ова година за БиХ била веома захтјевна, и политички, безбједносно и правно, али да се готово дошло до врата ЕУ што се тиче преговарачког процеса.

„Треба оставити по страни неке тактике и политичка превирања. Кључно је, по мом мишљењу, у прва три мјесеца направити искорак. Предуслов за то је мир у вођењу политике“, додао је Човић.

Он је рекао да би волио да се у БиХ у 2024. години затвори простор за дјеловање ОХР-а и међународних институција које би се уплитале у односе у БиХ.

„Волио бих да заживи правна држава, да више никада немамо случај да предсједник Суда БиХ с големим овлаштењима заврши у истражном затвору“, рекао је Човић и закључио да евроатлантски пут БиХ нема алтернативу.

ИЗВОРсрна, фото FENA
Претходни текстКалабухов: Ускоро термин нове Додикове посјете Москви
Сљедећи текстВулин: На Дан Српске сви Срби да буду заједно