Насловна Најновије Шеранић: До 31. јула регулисати статус обавезног здравственог осигурања

Шеранић: До 31. јула регулисати статус обавезног здравственог осигурања

416
0

Након што је Влада Српске прије скоро два мјесеца укинула ванредну ситуацију, током које је за све грађане било обезбијеђено здравствено осигурање, без обзира на статус, донесена је одлука да се за грађане који су укидањем ванредне ситуације остали без здравственог осигурања, обезбиједи финансирање здравствене заштите до 31. јула 2023. године.

– Оно што се десило са доношењем одлуке о престанку важења ванредне ситуације је нешто о чему је Фонд здравственог осигурања, али и Министарство здравља говорило уназад годину дана, а то је да грађани који нема регулисан статус здравствено осигурање, односно немају по закону могућност да остваре то право, треба да се пријаве у ФЗО јер кроз сам Закон има више од 20 категорија за које Влада из буџета финансира њихово право на здравствену заштиту – рекао је Шеранић за РТРС.

С друге стране, каже министар, постоји низ послодаваца, између осталог и здравствених установа које у неком периоду нису уплаћивали доприносе за здравствено осигурање.

– Ту бих направио разлику, за конкретно здравствене установе, јер се ту ради о неплаћању доприноса од 2017. до 2020. године. Послије 2020. године је то стање уредно. Они у том периоду нису могли да остваре право на здравствено осигурање – истакао је Шеранић.

Тада је било врло важно, истакао је министар, да се обезбиједи неки простор, како би да они који нису регулисали то стање.

– Тада смо донијели одлуку да се регулишу свој статус, односно да са Пореском управом уђу у репрограме и евидентирају своје обавезе – навео је Шеранић.

Грађани и уплатиоци доприноса дужни да, додао је министар, да у наведеном периоду, до 31.јула, регулишу статус у обавезном здравственом осигурању по питању основа осигурања и уплата доприноса.

Иначе, упозорава Шеранић, неће имати здравствено осигурање. Подсјетио је да електронске здравствене картице сада важе неограничено и осигураници ће моћи да их користе и након назначеног рока – све док имају утврђен статус у обавезном здравственом осигурању.

ИЗВОРГлас српске
Претходни текстОтказани наступи демо бендова на Демофесту
Сљедећи текстЈедино у Калиновику моба прераста у олимпијаду (Фото)