Насловна Најновије Шести сабор српског пјевања “Пјевај, Романијо 2023”

Шести сабор српског пјевања “Пјевај, Романијо 2023”

202
0
СОКОЛАЦ, 5. ЈУНА /СРНА/- Пети Сабор старог српског пјевања "Пјевај, Романијо" окупио је у порти манастира Пресвете Богородице код Сокоца више од 400 чланова изворних пјевачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

КУД „Завичај“ Соколац организује шести сабор старог српског изворног народног пјевања под називом „Пјевај, Романијо 2023“, који ће се одржати 29. јула у Сокоцу, у порти Светог Пророка Илије – Романијска Лазарица.

Сабор има међународни карактер јер се на тај дан окупља велики број Културно-умјетничких друштава и изворних народних група из Републике Српске, Србије и Црне Горе (око 40 група) и на тај начин доприносе културолошкој размјени различитих крајева и разноликости иворног народног стваралаштва како по питању пјесме, тако и ношње и обичаја из крајева одакле учесници долазе.

Ово је јединствена прилика, једном у години дана на Романијско-Гласиначком крају да се наши суграђани, а посебно омладина упозна са културом, традицијом и обичајима наших предака које никако не смијемо прекинути или оставити у забораву. Јер ко не зна ко је и одакле је, неће знати ни шта је, а камоли куда и како даље.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстИсточна Илиџа: У петак подјела шпорета на чврсто гориво, социјално угроженим породицама
Сљедећи текстПовеља Општине Соколац бившем начелнику Душану Ковачевићу