Насловна Најновије Широм Српске обиљежен Дан побједе над фашизмом (ФОТО)

Широм Српске обиљежен Дан побједе над фашизмом (ФОТО)

801
0
Република Српска обиљежава Дан побједе над фашизмом.
 

Испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју положени су вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима. Вијенце су положиле делегације добојског Удружења „Антифашисти и борци Народноослободилачког рата“, Градске управе и добојске организације Млади социјалдемократи.

– У том периоду тај нацизам је поражен, али он никада није поражен до краја и није никада искоријењен. Поготово што имамо сад и оружане сукобе који су на дјелу у Европи, Украјини, Русији, а сем тога и мимо тих активних ратишта свједоци смо у једном великом броју земаља којим Бразилу, Аргентини, па ево сад очекујемо и Француску побјеђују радикалне десне странке – рекао је Новак Радојчић Удружење „Антифашисти и борци НОБ-а“ Добој.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Дејан Ковачевић начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Добоја навео је „да смо свједоци да нажалост и послије 80 година у свијету постоје поново ти облици фашизма“.

– Велики празник за читав комплетан наш народ, а поготово за нас младе који треба да се сјећамо тих хероја који су побиједили у Другом свјетском рату силе осовине и донијеле слободу на овим просторима – рекао је Алекса Марчетић предсједник младих ГО СНСД-а Добој.

Поменом и полагањем вијенаца на спомен обиљежја погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и Другом свјетском рату, обиљежен је данас у Пилици код Зворника 9. мај – Дан побједе над фашизмом. Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници борачких организација и града Зворника.

Вијенце су положили потомци и делегација из мјеста Адешевци код Шида код спомен костурнице из Другог свјетског рата, чиме је одата пошта погинулим борцима из овог мјеста, који су сахрањени у заједничку гробницу у Пилици.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је да се на дан побједе над фашизмом поклањамо сјенима погинулим борцима у Одбрамено-отаџбинском и у Другом свјетском рату који су уградили животе у темеље наше слободе и Републике Српске.

Поводом Дана побједе над фашизмом, делегације града Требиња, градског одбора СУБНОР-а, Конзуларне канцеларије Србије у Требињу и Социјалистичке партије, положиле су цвијеће на споменик борцима палим у борби против фашизма у требињском градском парку.

Потомци бораца Народноослободилачког рата и представници друштвено-политичког живота града, поручили су да је антифашизам уграђен у национални корпус, културу и сјећање српског народа.

У Дервенти су положени вијенци испред спомен-обиљежја борцима Народноослободилачког рата /НОР/ код Основне школе „Никола Тесла“ .

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић рекао је да је данас обиљежен значајан датум из Народноослободилачке борбе.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић рекао је да се из године у годину Дервента прикључује обиљежавању значајног датума, Дана побједе над фашизмом.

У Другом свјетском рату са подручја Дервенте убијено је 1.350 људи у логорима, затворима и на кућном прагу, подаци су општинског Савеза удружења бораца НОР-а.

У Прњавору је полагањем вијенаца код спомен-биста четири народна хероја НОР-а, Спомен-обиљежја палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора и Споменика јунацима града из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата обиљежен 9. мај.

Фото: СРНА

Фото: СРНА

Предсједник СУБНОР-а Прњавор Раде Радоњић истакао је да је ово значајан историјски датум на који треба да се укаже поштовање и ода почаст свим учесницима НОР-а.

 

У Бијељини су на Дан побједе над фашизмом положени вијенци испред биста народних хероја које се налазе у Градском парку.

Предсједник Градске скупштине СУБНОР-а и поштовалаца Михајло Видић рекао је да је овај датум важно обиљежавати због покушаја рехабилитације неких других идеологија и омаловажавања херојске борбе јединица Црвене армије и руског народа.

ИЗВОРртрс/срна
Претходни текстЦвијановић: Српска поносно обиљежила Дан побједе над фашизмом
Сљедећи текстСтевандић: Грађани Српске славе Дан побједе у слободној и демократској земљи