Насловна Најновије Шта европске и америчке дипломате очекује од Београда и Приштине?

Шта европске и америчке дипломате очекује од Београда и Приштине?

133
0
Велика петорка разговарала је данас у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем и у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о превазилажењу кризе на Косову и Метохији.
 
Вучић се након састанка огласио на друштвеним мрежама, наводећи да је разговор био тежак и да у наредном периоду очекује важне састанке у Бриселу.

Шта европске и америчке дипломате очекује од Београда и Приштине, јасно је поручио специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, додајући да имају план за наставак дијалога, али неоткривајући детаље.

Без деескалације кризе на Косову и Метохији и нормализације односа, нема напретка ни за Београд ни за Приштину. Ову је поруку петорка пренијела и Вучићу и Куртију.

У Београду нису пропустили прилику да поново осуде напад на полицију самопроглашеног Косова, додајући да очекују пуну сарадњу Србије у кажњавању починилаца.

– Као што смо рекли много пута раније, нема европске будућности за Србију и Косово без нормализације њихових односа и примјене усвојених споразума, и садашњих и оних ранијих. Желимо да видимо стабилан, просперитетан и европски регион западног Балкана и зато је дијалог од кључног значаја – рекао је Лајчак.

Као што је пред долазак петорке у Београд и најављивао тешке разговоре, Вучић је то након састанка и потврдио, најављујући наредних дана важне састанке у Бриселу. Да су пред Србијом тешки дани, поновио је и на обиљежавању 15. годишњице од оснивања Српске напредне странке.

– Једино што могу да вам обећам, то је да нећу да се борим и нећу да чувам себе, али ћу да се борим и чуваћу Србију и борићу се свим срцем и свом снагом, ма колико да их је и ма колико да су силни и јаки – рекао је Вучић.

Какав су план Лајчак, Ескобар и дипломатски савјетници лидера Француске, Њемачке и Италије понудили Вучићу и Куртију, специјални изасланик Европске уније није хтио да открива медијима. Лајчак је у Приштини поручио да дијалог нема алтернативу, као ни Заједница српских општина.

– Сада морамо да истакнемо потребу да се без одлагања крене у оснивање Заједнице српских општина. Без овога неће бити напретка Косова на европском путу – рекао је Лајчак.

Аналитичари оцјењују да Велика петорка не доноси ништа ново. Притисци ће бити велики, али да сумњају у ефекте, јер таква тактика, кажу, до сада није уродила плодом. Пријетње притисцима доводе, кажу, до контраефеката.

–  То показује који су реални домети њихови дипломатски. Дакле, они да су имали заиста моћ и снагу да изнуде, да не кажем присиле или подстакну стране да преузму обавезе и спроведу их – они би то већ урадили, тако да заправо ово показује да немају, ја то волим да кажем, штап ни шаргарепу ни за Београд ни за Приштину – каже политиколог Огњен Гогић.

Социолог Владимир Вулетић очекује оштру дипломатску борбу.

– Оно што мене брине је ово што се на терену дешава, јер видимо да упркос свему томе Курти не престаје са том својом „кап по кап“ политиком – каже Вулетић.

Дијалог Београда и Приштине биће на дневном реду састанка министара спољних послова европских земаља у понедјељак, а лидери ЕУ ће о њему разговарати наредне седмице на Савјету Европе.

 
 
ИЗВОРРтрс
Претходни текстЈасна порука из Српске: Нема ништа од бошњачке визије унитарне БиХ
Сљедећи текст„Пулс града“, 21.10.2023.година (Видео)