Насловна Најновије Шулић: На Јахорини удвостручени број лежаја и приходи од боравишне таксе

Шулић: На Јахорини удвостручени број лежаја и приходи од боравишне таксе

60
0

Захваљујући улагањима Владе Републике Српске на Јахорину у протеклих пет година удвостручени је број регистрованих лежаја на олимпијској планини, као и приходи од боравишне таксе, изјавио је Срни министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Шулић је истакао да је 2018. године на подручју Јахорине у приватном и хотелском смјештају било регистровано 4.322 лежаја, док данас та бројка износи 8.708 лежаја – што представља раст од преко 100 одсто.

Он је додао да, уз ову цифру, постоји и значајан број нерегистрованих пружалаца услуга смјештаја, те је бројка смјештајних капацитета у реалности и значајно виша.

– Када говоримо о приходима од боравишних такси овдје, такође, имамо готово 100 одсто раст – од 298.043 КМ у 2018. години, док је у 2023. години то било 577.900 КМ – додао је Шулић.

Он је истакао да је број остварених ноћења у хотелима, мотелима и пансионима у 2018. години износио 65.141, док је број ноћења у 2023. години износио 137.311.

– На ту цифру додајемо и сва она ноћења у приватном смјештају које тренутно, до увођења централног информационог система, не евидентира Републички завод за статистику, те можемо говорити и о броју ноћења и дупло већем од наведеног – навео је Шулић.

Он је нагласио да је Јахорина постала цјелогодишња туристичка дестинација која једнако живи током љетњих мјесеци, као и током зимске сезоне, те да се у љетњем периоду одржава све више манифестација које привлаче госте из свих крајева свијета.

Шулић је додао да је и сада на Јахорини у току инвестициони циклус вриједан преко милијарду КМ, и то приватних инвестиција, те навео да не може разумјети да неко оспорава такве инвестиције и стварање амбијента за њихов развој.

– Невјероватно ми је да неко из политичких или неких других побуда покушава да умањи све ове резултате и све позитивне ефекте развоја Јахорине као туристичке дестинације, чијим развојем није дошло само до раста броја долазака већ до цјелокупног привредног развоја ове регије – рекао је Шулић.

Он је навео да су приходи општина у саставу града Источно Сарајево, посебно Пала, расли значајно захваљујући развоју Јахорине, а да је дошло и до значајног раста запослености, станоградње и свих других економских показатеља.

– Такође, неке микро туристичке дестинације у регији постале су привлачне туристима који долазе у регију отварајући тако простор за нови раст и развој туризма на ширем подручју. Жао ми је што појединци из политичког и друштвеног живота, па и поједини медији, континуирано понављају приче о пропасти Олимпијског центра, неким малверзацијама и којекакве друге ствари покушавајући на тај начин постићи шта? Једино уколико желе на тај начин отјерати инвеститоре заинтересоване за даља улагања, али им морам поручити да им то нећемо допустити – рекао је Шулић.

Он је нагласио да Олимпијски центар Јахорина редовно послује и да измирује све своје обавезе, те да нема простора за неутемељене приче о пропасти нити овог друштва, а још мање Јахорине као туристичке дестинације.

– Сви показатељи које сам претходно навео говоре у прилог томе да су руководство и Надзорни одбор Олимпијског центра доказали да, и поред сталних напада, раде одличан посао који даје резултате који ће остати и за будуће генерације. Јахорина је дуго била неискориштен туристички и економски потенцијал регије, баш док су власт чинили они који данас нападају њен развој и све добро што је она донијела не само регији већ Српској у цјелини и не могу се отети утиску да су ти напади управо засновани на политичким разлозима и томе што је предсједник /Републике Српске/ Милорад Додик један од најзаслужнијих за све постигнуто на Јахорини – закључио је Шулић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОрбан: Мађарска не жели да учествује у операцијама НАТО за подршку Украјини
Сљедећи текстМандић: Подгорица гласањем за резолуцију о Сребреници унизила себе, а ујединила српски народ