Насловна Најновије Једнодневно Поклоничко путовање манастиру „Ловница“

Једнодневно Поклоничко путовање манастиру „Ловница“

164
0

У организацији чланова Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ у недјељу 6. новембра реализована је једнодневна посјета манастира Ловница и Папраћа у Шековићима.

Према ријечима секретара овог Удружења Рада Косорића за путовање се пријавило 29 поклоника.

– Прво смо посјетили манастир Ловницу, гдје смо присуствовали Светој литургији. Мати Јована нас је угостила казујући чудесну причу о прошлости и значају овог великог православног светилишта, а духовни отац Јован нам је у конаку одржао бесједу. Након неколико часова проведених у манастиру Ловница, посјетили смо цркву Покрова Свете Богородице у Шековићима, те манастир Папраћу гдје нас је угостио монах Нектарије и упознао нас са историјатом манастира и археолошким ископавањима која потврђују народна предања да духовни центар православног народа овог краја, потиче из средњег вијека, још из времена владавине династије Немањић, казао је Косорић и додао да је ово било прво путовање у организацији Удружења, и да ускоро имају у плану организацију сличних активности.

Манастир Ловница се налази на извору ријеке Ловнице код Шековића, по којој је и добио име. Манастирска црква је посвећена Светом великомученику Георгију. Ловница је женски манастир, о ком брину монахиње и манастирски духовник, јеромонах Јован.

Први писани подаци о манастиру Ловница датирају из друге половине 16. вијека. По предању манастир је задужбина краља Драгутина Немањића и сазидан је на мјесту гдје је краљ ловио и које га је задивило својом љепотом. По другом предању црква је чудесним пресељењем сама себе лоцирала, што су први уочили ловци и то показали неимарима.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстЕмисија „Пулс града“ 07.11.(ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Сеоским сокацима“ 07.11.(ВИДЕО)