Насловна Најновије Јованчић: Новчана помоћ од 750 КМ значајна за вишечлане породице

Јованчић: Новчана помоћ од 750 КМ значајна за вишечлане породице

249
0

Новчана помоћ од 750 KМ, више је него одлична помоћ у овим тешким временима и нова мјера Владе Републике Српске ће добродоћи породицама које су у незавидној финансијској ситуацији, изјавила је Срни предсједник Удружења вишечланих породица „Наша будућност“ из Источног Новог Сарајева, Вања Јованчић.

Она је навела да Удружење броји више од 35 активних породица са дјецом која су на редовном школовању, а око 14 породица ће да буде корисник ове помоћи.

„Више од 1.300 вишечланих породица у Републици Српској ће бити обухваћено овом мјером. Право на ову накнаду имају породице које су држављани Републике Српске, породице са једним незапосленим родитељом, све док је бар једно дијете малољетно“, истакла је Јованчићева.

Она је навела да је свака помоћ од друштва и државе добродошла, те да оно за шта се залаже Републичко удружење породица са четворо и више дјеце јесте усвајање закона о мајци.

„Овим законом би мотивисали све будуће мајке у цијелој Републици Српској, било да је у питању прво, треће или пето дијете. Закон о мајци био би права и једина пронаталитетна мјера, дао би сигурност будућим мајкама. Ми се надамо да ће Влада Републике Српске у скорије вријеме и да усвоји закон о мајци“, рекла је Јованчићева.

Она је подсјетила и на друге пронаталитетне мјере у Републици Српској – да за свако рођено дијете Влада посредством Фонда за дјечију заштиту исплаћује накнаду за опрему новорођенчета, накнаду за свако треће и четврто рођено дијете, а незапослена мајка добија матерински додатак 12 или 18 мјесеци, зависно од броја дјеце.

„На општинском нивоу имамо подршку за мајке са четворо и више дјеце, сваки мјесец мајкама се уплаћује накнада од 150 KМ, било да су запослене или незапослене, а да имају двоје или више малољетне дјеце. Желим да нагласим да вишечлане породице нису социјалне категорије“, поручила је Јованчићева.

Влада Републике Српске донијела је одлуку којом се обезбјеђује финансијска помоћ незапосленом родитељу четворо и више дјеце, с’ циљем подршке и помоћи одржавања квалитета породичног живота.

Ова одлука Владе Републике Српске ступила је на снагу 15. септембра.

ИЗВОРсрна, фото Катера
Претходни текстЗавршне активности кампање мотивисања грађана да гласају
Сљедећи текстЗворничанин Предраг Суботић кренуо пјешке до Хиландара