Насловна Најновије Југовић: Обавезно је његовати важне датуме из српске историје

Југовић: Обавезно је његовати важне датуме из српске историје

134
0

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 219 година од Првог српског устанка, те истакао да је обавеза свих будућих генерација његовање сјећања на важне датуме из српске историје.

„Свим борцима Републике Српске упућујем искрене честитке поводом Дана бораца и захвалност за учешће у борби за слободу, уз дужну почаст нашим саборцима који су животе уградили у темеље Српске“, навео је Југовић.

Југовић је честитку упутио свим припадницима Војске Републике Српске, предсједнику Борачке организације Српске Радану Остојићу и предсједнику Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасни Лазаревић Гавриловић.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске обиљежава се 14. фебруара.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата бројала је 210.000 мобилисаних бораца.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Претходни текстДанас разведравање, температура и до 14 степени
Сљедећи текстНавршило се 30 година од стравичног злочина над Србима у Чајничу