Насловна Најновије Ћосић: Борци ВРС заслужују да имају спомен-обиљежје иза којег ће стати цијела...

Ћосић: Борци ВРС заслужују да имају спомен-обиљежје иза којег ће стати цијела Република

709
0

Град Источно Сарајево је спреман да пружи свој максималан допринос у рјешавању питања централног спомен-обиљежја, јер погинули борци Војске Републике Српске заслужују да имају спомен-обиљежје иза којег ће стати цијела Република и гдје ће им заслужену почаст одавати садашње и будуће генерације становника Републике Српске који, због њихове жртве, могу да живе у слободи, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

– Будући да се у јавности Републике Српске повела расправа о изградњи централног спомен- обиљежја посвећеног погинулим борцима Војске Републике Српске, желимо да овим путем изнесемо свој став као представници и становници Источног Сарајева, града у којем је настала Република Српска, града са чијег је подручја током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 4.211 бораца Војске Републике Српске и 2.967 цивила, града који је херојском борбом успио да одбије чак 35 непријателских офанзива од 1992. до краја 1995. године – рекао је Ћосић.

Сматра да изградња централног спомен-обиљежја посвећеног свим погинулим борцима Војске Републике Српске не смије да буде питање којим се бави мала група људи, него да је тој теми потребно приступити свеобухватније.

– Уколико Град Бањалука жели да изгради спомен-обилежје погинулим борцима са свог подручја, у договору са локалним борачким организацијама, ми то апсолутно подржавамо, али изградњи спомен-обиљежја које ће имати републички карактер мора се приступити на другачији начин – каже Ћосић.

Наводи да су се припадници Војске Републике Српске су борили и гинули у свим дијеловима Републике Српске и због тога је изградња централног спомен-обиљежја важно питање о којем треба да одлучи шири круг и људи и институција.

– Ту, прије свега, мислимо на све локалне заједнице, борачке организације, људе из струке уз обавезну деполитизацију ове теме и без присуства јавности. Одлука о томе треба да буде заједничка и резултат договора свих страна, како по реализацији ове идеје и пројекта не бисмо дошли у ситуацију незадовољства са било које стране – поручио је Ћосић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСунчано и пријатно топло
Сљедећи текстПетогодишњи Огњен Живковић из Србије освојио највиши врх Африке