Насловна Најновије Ћосић: Дан Републике обиљежити величанствено, достојанствено и масовно

Ћосић: Дан Републике обиљежити величанствено, достојанствено и масовно

229
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, позвао је суграђане, али и све становнике Републике Српске, да предстојећи 9. јануар, Дан Републике, обиљеже величанствено, достојанствено и масовно.

„Република Српска је симбол наше слободе, она је најважнија побједа овог народа и љубав коју према њој осјећамо треба да показујемо што снажније и што чешће. Зато позивам наше грађане да то учине 9. јануара, гдје год се налазили. Уколико нису у могућности да дођу на централну манифестацију у Бањалуку, онда нека обиљеже у свом граду, општини, насељу… Истакните заставу, окупите се и славите Републику“, поручио је Ћосић.

Он је изразио задовољство чињеницом да људи у Републици Српској, готово да и не обраћају пажњу на пријетње са стране и покушаје забране слављења Дана Републике, него се спремају да обиљеже овај дан онако како то и доликује.

„То показује да су наши људи свјесни да је Република Српска за њих једино мјесто слободе и да су одавно престали да вјерују у наводне добре намјере оних који са овим просторима немају ништа осим мандата, а некада ни то“, истакао је Ћосић у изјави Срни.

Он је поручио да је вољу народа немогуће побиједити.

„А Република Српска је управо то – најдиректнији израз воље овог народа. И као што сам и раније говорио – када нас више не буде, наслиједиће нас наша дјеца, па њих њихова дјеца и сви они ће знати какву светињу бране, јер ћемо се ми за то побринути свакога дана, а посебно свакога 9. јануара!“, нагласио је Ћосић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске, јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ, био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ, који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим – Република Српска.

ИЗВОРСрна, фото Žurnal
Претходни текстКараџић Јовичевић: Српска се мора сачувати, без обзира на ултиматуме
Сљедећи текстКороман: Без својих институција, нисте сигурни ни са уставним гаранцијама