Насловна Најновије Ћосић: На поруке мржње узвратимо порукама саборности

Ћосић: На поруке мржње узвратимо порукама саборности

380
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је данас да поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић шаље поруке мржње и да је политика бошњачког фактора до те мјере испреплетена да су сви сегменти друштва умијешани у константно изражавање нетрпељивости и мржње према свему ономе што је српско.

Ћосић је рекао да нема потребе да Кавазовић Србима шаље поруку да ће се „Бошњаци борити и изборити за сваки педаљ ове земље“, јер су, како каже, Срби свјесни да је и БиХ и Република Српска српска земља.

– БиХ је заједно са Републиком Српском и Федерацијом БиХ вијековна српска земља, као што је и земља оних који су живјели на овом подручју, али је доминантно српска земља. О томе говоре историјски подаци, о томе говори број становника – рекао је Ћосић новинарима.

Он је упитао да ли оваква изјава вјерског поглавара личи на неки сукоб, на ситуацију да се религија мијеша у оно што је свјетовно или да је политика код бошњачког фактора до те мјере испреплетена да су сви сегменти друштва умијешани у константно изражавање нетрпељивости и мржње према свему ономе што је српско.

– Нема потребе ту поруку говорити Србима. Ми смо свјесни да је и БиХ и Република Српска српска земља и зашто нама говорити о педљима ове земље кад су сви педљи ове земље натопљени српском крвљу, а када смо натапали ту земљу српском крвљу увијек су наши преци ту крв давали за ослобођење ове земље од агресора који су долазили са других простора и ослобађали смо и Хрвате и Бошњаке – рекао је Ћосић.

Он истиче да ова порука Кавазовића говори о једној оркестрираној о организованој нетрпељивости.

– Не треба заборавити да се прије само пар дана академска заједница укључивала у протјеривање младих људи из ове земље. Послали су држављане ове земље да студирају у другу земљу и вјероватно остану тамо само зато што су имали другачије ставове. Данас то ради вјерски поглавар – рекао је Ћосић.

Он истиче да српски народ не треба на поруке мржње узвраћати порукама мржње, већ порукама саборности.

– Нашем народу је потребно да се окупимо и ујединимо, као што то данас чинимо у Трнову на обиљежавању Дана страдања српског становништва, да одамо почаст овим жртвама и да истворемено одамо почаст жртвама свих осталих народа – рекао је Ћосић.

Он је указао да се Срби тако требају уздићи изнад оваквих порука и игнорисати те људе.

– Оно што је добро за нас је што нас они овим окупљају, јачају и учвршћују и говоре нам о томе да ова земља може бити смо српска земља, али ни на који начин нећемо угрозити ни Бошњаке, ни Хрвате ни друге народа на овој територији – рекао је Ћосић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстФудбалери Барселоне убједљиви против Реала у пријатељском Ел Класику у САД
Сљедећи текстШеховац: Кавазовићеве изјаве подлијежу кривичној одговорности