Насловна Најновије Ћосић: 1.март никада неће бити празник за цијелу БиХ

Ћосић: 1.март никада неће бити празник за цијелу БиХ

134
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, изјавио је Срни, да сви који славе 1. март то могу да чине само у свом атару и поручио да то није никакав „дан независности“ за цијелу БиХ нити ће икада бити.

Ћосић је рекао да је убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године испред Старе српске цркве на Башчаршији у Сарајеву доказ озбиљне припремљености тадашњих бошњачких политичких елита за све што се дешавало и што је требало да опредијели будућност ових простора.

„Нажалост, та будућност је била сива, суморна и смртноносна. Нама остаје жал што ипак у том времену, политичари нису смогли снаге да спријече такве акције. Самим тим би спријечили бројна лоша дешавања. Послије тога је било проглашавање такозване независности, априлске барикаде и потом сукоби“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да је убиство Гардовића био озбиљан окидач лоших ствари.

Према његовим ријечима, они који су били иницијатори тог убиства сигурно су били спремни и за друге акције које су услиједиле.

„Нажалост, историја се релативизује и нико неће да каже да је криминалац убио недужног српског свата, у порти цркве приликом вјенчања. Дакле, неће да окарактерише као лош акт, него једноставно се прелази преко тога“, навео је Ћосић.

Он је нагласио да 1. март не може бити празник јер тај датум Србе асоцира само на лоше ствари које су биле увод у почетак рата.

„Убиство човјека је проузроковало барикаде, потом тензије и сукоб у Сарајеву и отворен грађански рат у БиХ. Нас тај дан асоцира на лош догађај који је био увертира за све остало“, рекаоје Ћосић.

Према његовим ријечима, то је био трагичан догађај и преломни у ситуацији која је проузроковала бројне крваве догађаје.

„Нешто што је дефинитивно преломило ситуацију да су Срби у БиХ и тада схватили да њихова угрожност долази, да је нарастајућа и да се људи неће зауставити на томе“, истакао је Ћосић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЈевтовић: Алгоритми за разликовање малигних и бенигних промјена на кожи
Сљедећи текстУхапшен мушкарац који је металном палицом тукао жену