Насловна Најновије Хоће ли Мазалица, Гранула, Благојевић и Кавазовић остати без мандата?

Хоће ли Мазалица, Гранула, Благојевић и Кавазовић остати без мандата?

182
0

Кандидати СНСД за посланике у Народној скупштини Републике Српске, Срђан Мазалица и Мара Гранула, Марина Благојевић из ПДП те Амина Кавазовић из коалиције “Покрет за државу”, највјероватније ће остати без посланичких мандата иако су их “зарадили” високим мјестима на компензационим листама својих странака.

Разлог због којег би наведени кандидати могли да “извисе” за фотељу у посланичким клупама јесте то што је Уставом Републике Српске предвиђено да у Народној скупштини Хрвати морају да буду заступљени с најмање четири посланика. Будући да ниједан представник хрватског народа на изборима није освојио директан мандат за сљедећи сазив Народне скупштине РС, Уставом гарантована “квота” Хрвата попуњаваће се тако што се са компензационих страначких листа партија, које на њима имају Хрвате, узима потребан број.

Конкретно, то значи да би посланички мандат у парламенту Српске, уместо Срђана Мазалице и Маре Грануле из СНСД, требало да добију њихове страначке колеге Ања Љубојевић и Мијо Перкунић. Марину Благојевић из ПДП требало би да замијени Диана Чекић, док би умјесто Амине Кавазовић у посланичку фотељу, испред коалиције “Покрет за државу”, требало да сједне Андреа Гајић.

Иначе, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ у суботу је објавила коначне прелиминарне резултате избора за Народну скупштину Републике Српске, али се није изјаснила око тога која ће четири посланика из реда хрватског народа сјести у посланичке клупе.
Портпарол ЦИК, Максида Пирић, за федералне медије изјавила је да постоји законски рок од мјесец дана, од дана одржавања избора, да се утврди који су то посланици из реда Хрвата који ће ући у парламент Српске. Према њеним ријечима, то се не одређује аутоматски, информатичком апликацијом коју користе у ЦИК, већ се то мора урадити ручно.

– Потребно је остварити увид у резултате избора и остале потребне податке те на основу тога утврдити ко ће то бити посланици у Народној скупштини Републике Српске из реда хрватског народа – рекла је Пирићева.

Коментаришући за Српскаинфо то што би, према најавама, могао да остане без мандата у Народној скупштини Српске, Срђан Мазалица каже да је тачно то да странке које имају највише освојених гласова на изборима дијеле обавезу да попуне недостајуће мандате из реда конститутивних народа. Међутим, он истиче да се у досадашњој пракси никад није догодило да једна странка уступа своја два мандата за ту намјену.

– У јавности се појављује прича да би СНСД требало да да своја два компензациона мандата за представнике хрватског народа, али ни по закону, као ни у пракси, до сад се није десило да је нека странка дала више од једног компензационог мандата за ту сврху – каже Мазалица.

ИЗВОРсрпска инфо
Претходни текстОбавјештење за додјелу попуста на куповину ски-карте
Сљедећи текстВишеград: Наставак реализације пројеката уз нову скупштинску већину