Насловна Најновије Светосавски бал у Бечу окупио око 1.500 гостију

Светосавски бал у Бечу окупио око 1.500 гостију

153
0

Традиционални Светосавски бал у Бечу окупио је више од 1.500 гостију из различитих земаља, међу којима је био и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Бал је одржан у палати Хофбург у организацији Удружења „Српски центар“, а наступило је више од 200 умјетника.

Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Андреј у свом обраћању поручио је гостима да се осјећају радосно и пријатно јер је Светосавски бал догађај на који су Срби као народ поносни.

„Прослављамо Светог Саву, нашег првог епископа и просветитеља и учитеља како приличи и доликује, најпре литургијски у нашим храмовима, на духовним академијама и школским установа, а затим ево у наставку свих свечаности приносимо Светом Сави похвале и кроз овај Светосавски бал“, истакао је владика Андреј.

Он је додао да је овај бал био увијек показатељ и мјерило културног домета Срба као грађана високе културе и науке.

Директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је Светосавски бал у Бечу окупио Србе из цијеле Аустрије и Европе.

„Ово је један од ретких догађаја где осећамо да смо сви уједињени и заједно представљамо српску културу и народ на најбољи начин. Добро је да на овом угледном месту покажемо најбоље из Србије“, изјавио је Гујон новинарима.

Почасни гост бала је Јелена Ђоковић, директор Фондације „Новак Ђоковић“ и супруга најбољег свјетског тенисера, која је рекла да је Светосавски бал нешто најљепше што Срби имају да представе о себи цијелом свијету.

„Овај догађај окупљамо не само наше људе већ и странце. Поента је да се упознају са нашом културом и традицијом. `Новак Ђоковић фонданција` је овде да подржи наше људе и ову дивну тардицију и да прикупимо новац за опремање вртића у Оџацима и на Косову и Метохији“, нагласила је Ђоковићева.

Неле Карајлић рекао је да је важно да Срби на неки начин буду јединствени и инсистирају на својој саборности.

„Сада је ситуација која нам не доноси ведре облаке за планету. Мислим да ће врло брзо доћи до новог дељења карата, а не би требало да будемо у задњем реду када се буду делиле. Овакве културне манифестације само помажу да смо присутни и видљиви“, додао је Карајлић.

Према његовим ријечима, свака дјелатност човјека појединца у било ком смјеру у којем доприноси људском роду корак је даље од онога што је најгоре за људски род, а то је рат и ближе ономе што је најљепше, а то је љубав.

„Ситуација је таква да сваки поремећај унутар односа великих сила, а сада је веома видљив, ставља Србе у неугодан положај Србе. Као што је Свети Сава рекао, ми смо исток на западу и запад на истоку. Срећа што је кућа на сред пута, али и проблем у оваквим ситуацијама. Потребна нам је саборност“,
нагласио је Карајлић.

Предсједник Удружења „Српски центар“ Милан Видовић истакао је да је ријеч о дану у коме се пише историја, јер је тачно 177 година од Славенског бала у Бечу, када је први пут изведен Српски кадрил Јохана Штрауса Млађег.

Овогодишњи бал је имао хуманитарни дио, те је у сарадњи са фондацијом Новака Ђоковића организована аукција након поноћног програма, а приход ће бити усмјерен за опремање вртића у Оџацима и на Косову и Метохији.

Продати су дрес са потписом Новака Ђоковића, дрес са потписом аустријског репрезентивца српског поријекла Александра Драговића, као и двије слике, сликара Дамјана Ковачевића и Марка Кусмука.

На Светосавском балу је наступио балетски ансамбл Народног позоришта из Београда, чиме је обиљежен и њихов стогодишњи јубилеј постојања.

На плесном подијуму свечане сале низале су се староградске и балске игре у извођењу „Клуба историјских игара“ из Београда, културно умјетничких друштава „Абрашевић“ и „Чивија“ из Шапца и играча ансамбла „Дом културе Прњавор“.

Бал је окупио велики број гостију, а почасна гошћа је била супруга предсједника Србије Тамара Вучић.

Гости на балу били су и амбасадор БиХ у Аустрији Кемал Козарић, амбасадори Србије у Аустрији Небојша Родић, при међународним организацијама у Бечу Жарко Обрадовић и у Швајцарској Горан Брадић, као и амбасадор Сјеверне Македоније у Бечу Освит Росоклија.

Међу гостима били су и посланик Народне партије Аустрије у аустријском парламенту Андреас Миних, предсједник Народне партије Аустрије у Бечу Карл Марер, предсједник Слободарске странке Аустрије у Бечу Доминик Неп, посланици у бечком покрајинском и општинском парламенту Социјалдемоократске странке Аустрије Курт Стирценбехер и Петер Флорианшиц, посланик странке Зелени у Бечком парламенту Ханс Арсеновиц, бројни војни аташе и и привредници.

Организацију бала подржали су Управа Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарство одбране Србије, Амбасаде Србије у Аустрији, као и генерални спонзор, фирм „БД Групе“ из Беча.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВанредно обавјештење КП „Водовод и канализација“
Сљедећи текстНoви земљотрес у Турској од 4,5 степени