Насловна Најновије 14. мај – Дан еуромеланома

14. мај – Дан еуромеланома

122
0

Др Наташа Турунташ, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије каже да кампања еуромеланома, која има улогу подизања свијести јавности о меланомима и раном откривању сумњивих лезија, започета је прије више од 20 година и укључује 33 земље чланице.

„Акценат кампање је на превенцији настанка меланома као најзлоћуднијег тумора у људском организму“, нагласила је др Турунташ.

Она је навела да према подацима СЗО на годишњем нивоу код 3,5 милиона становника у Европи се дијагностикује карцином коже, а више од 22.000 људи умре од меланома.

„Измјене постојећих или новонасталих пигментисаних тумора на кожи разлог су да се јавите љекару ради прегледа и евентуалног хируршког третмана истих“, истакла је др Турунташ.

Она је појаснила да је неопходан мултидисциплинаран приступ, који подразумијева укључивање различитих стручњака у процес откривања и лијечења меланома. То су љекар породичне медицине, дерматолог, пластични хирург, патолог и онколог.

Према њеним ријечима особе свијетле пути, свијетлих очију и са црвеним пигментом у коси, те већим бројем пигментних промјена су особе са повећаним ризиком од настанка меланома, као и позитивна породична анамнеза.

„С обзиром да су у питању углавном безболне промјене на кожи које су разнолико пребојене и смеђе, црне и плаве боје, асиметричних ивица и могу бити изнад нивоа коже и у виду улцерација, самопрегледи и рано јављање љекару су у основи препознавања и раног третмана малигних тумора коже“, закључује др Турунташ.

ИЗВОРјзу болница "Србија"
Претходни текстСедам златних медаља за младе џудисте „Олимпика“ у Мостару
Сљедећи текстСутра обиљежавање 31 године од напада на колону ЈНА у Тузли