Насловна Најновије Ћосић: Морамо размишљати о новим утицајима, којих раније није било (Фото)

Ћосић: Морамо размишљати о новим утицајима, којих раније није било (Фото)

121
0

Другог дана „Јахорина економског форума “ градоначелник Источног Сарајева имао је прилику да учествује на панелу о утицају глобалних промјена на економије региона, на којем се могло чути много занимљивих и корисних информација.

У данашњем свијету, који је одавно једно велико тржиште, немогуће је посматрати домаћу економију као издвојен систем и тако планирати своје економске политике. Због тога је битно пратити и разумјети глобалне процесе, како бисмо могли што боље да се прилагодимо и извучемо максимум из онога чиме располажемо.

„Морамо размишљати о новим утицајима, којих раније није било, попут све бржег развоја алата вјештачке интелигенције чија примјена, уколико не будемо опрезни, може бити мач са двије оштрице. С једне стране имамо потребу за подизањем ефикасности наших економија, а са друге обавезу очувања радних мјеста како не бисмо дошли у ситуацију да трпи оно што је наш најважнији ресурс, а то су људи,“ истакао је Ћосић.

Ту су, наравно, и миграције као нешто што све више утиче на економију, прије свега, земаља Европе, као и озбиљни оружани сукоби у Украјини и на Блиском Истоку који итекако утичу на глобалну економску слику – од производње, преко ланца снабдијевања до потрошача, додао је градоначелник.

„Занимљиви саговорници, много тема о којима треба разговарати, и веома ми је драго што сам учествовао на једном оваквом скупу, који окупља велики број стручњака из различитих области које се директно или индиректно тичу економског развоја, како глобалног, тако и локалног,“ закључио је Ћосић.

ИЗВОРРтвис/фото:Фб Љубиша Ћосић
Претходни текст„Оком камере“: О успјешној, дугогодишњој каријери менаџера Дејана Љевнајића (Видео)
Сљедећи текстВлада Српске о активностима након отварања преговора за чланство БиХ у ЕУ