Насловна Вијести БиХ ће од 24. маја до 1. јуна бити домаћин Свјетског првенства...

БиХ ће од 24. маја до 1. јуна бити домаћин Свјетског првенства у рафтингу

261
0

Бањалука и Фоча, односно Врбас и Тара, угостиће најбоље међу најбољима у овом спорту, који ће се за медаље надметати од 24. маја до 1. јуна.

БиХ је била центар свјетског рафтинга сад већ давне 2009. године, када је организовано, према ријечима предсједника Рафтинг клуба Кањон Александра Пастира, можда и најбоље првенство икада.

„Такмичење које смо организовали 2009. године било је феноменално. Од тада је прошло 13 година, нешто смо од тада научили, па ћемо видјети како ће све изгледати. Главни циљ је свакако развој рафтинга као спорта јер је 2014. године послије поплава које су погодиле БиХ рафтинг поклекнуо, све је било уништено. На Конгресу који је одржан у Аустралији видјели смо да још нико није надмашио организацију Свјетског првенства из 2009. године. Сигуран сам да је тада рафтинг био покретач развоја у Бањалуци, а посебно авантуризма. Оног момента кад смо се кандидовали, рекли су нам ‘то је то’ и само питали да ли ћемо организовати ноћни слалом“, истакао је Пастир на конференцији за новинаре.

Првобитно је било планирано да БиХ по други пут првенство свијета у рафтингу организује 2023. године.

„Преузели смо ипак организацију годину дана раније. Мало је времена, али сам сигуран да ћемо направити велики догађај. Приредићемо спектакл на церемонији отварања, овога пута ће то бити на води, а биће свакако и доста изненађења“, рекао је Пастир, подвукавши да ће церемонија отварања 26. маја од 21.00 час испод тврђаве Кастел.

Према Пастировим ријечима, кандидатура за организацију овог првенства поднесена је првобитно без Таре.

„У сарадњи са Владом Републике Српске, оштином Фоча и спонзорима нашли смо начин да спуст одрадимо на Тари, која је заиста јединствена у свијету“, наводи Пастир, подвукавши да је тренутни рат у Украјини умногоме утицао на број екипа које ће допутовати у БиХ.

„Од 110 најављених тимова доћи ће их 80, а екипе долазе из 23 државе, толико их је за сада пријављених. Свакако треба да напоменем да ми не плаћамо храну и смјештај учесницима Свјетског првенства, тако да се очекује велики финансијски прилив Бањалуци и Фочи“, закључио је Пастир.

Капитен репрезентације БиХ Драган Бабић истакао је да тим напорно тренира већ три мјесеца.

„Почели смо да радимо специфичне припреме на дивљој води што рафтинг чини адреналинским спортом, капијама, стази. Углавном у Бањалуци гдје тренирамо воде су мирне, а сада смо почели и на дивљим водама. Почели смо да идемо у кањон јер нам вријеме то дозвољава. Жељели смо да одрадимо припреме на Тари али нажалост нисмо због великог водостаја, али планирамо у догледно вријеме да поново одемо јер велики број екипа неће имати много тренинга на тој стази и ту видимо нашу највећу предност. На Тару неће ни моћи да оде много екипа јер је јако пуно удаљено и кошта, док изнајмите чамац и све што вам треба, тако да ће тај домаћи терен у пуном смислу бити наша највећа предност“, навео је Бабић, нагласивши да екипа осјећа притисак пред такмичења јер је циљ – бар једна од медаља.

„Ово је нама пето или шесто првенство свијета и увијек смо били ту негдје близу. Очекујемо да ћемо сада искористити ту домаћу стазу јер смо са ХЕ Бочац успјели да договоримо висину водостаја за наше тренинге. Јако је битно да водостај буде константан и да буде онакав какав ће бити на такмичењу како бисмо имали неку предност јер многе екипе које дођу раније на тренинге неће имати тај водостај, већ смо на званичном тренингу“.

Које селекције ће бити највећи конкуренти бх. тиму на том путу?

„Највише очекујемо од екипа Бразила, Јапана, ако дођу сада Чеси, Костарика, Хрватска… То су неке екипе које ће нама бити највећи противници на путу ка медаљи коју сви сањамо. Међутим, никад се не зна. ‘Бијели бук’ је стаза која је јако непредвидива и то је оно на чему морамо највише да радимо, да имамо довољан број пролаза кроз ‘Бијели бук’ како нас ништа не би изненадило“, закључио је Бабић.

ИЗВОРМондо
Претходни текстУ Српској рођена 31 беба
Сљедећи текстПрекид у водоснабдијевању