Насловна Најновије Националне мањине у Хрватској бирају своја вијећа и представнике

Националне мањине у Хрватској бирају своја вијећа и представнике

123
0

Националне мањине у Хрватској, бирају данас своја вијећа и представнике у жупанијама, градовима и општинама.

Бираће се 339 вијећа и 106 представника у 19 жупанија, Граду Загребу који има статус жупаније, 65 градова и 116 општина.

У бирачки списак за избор мањинских вијећа уписана су 232.053 бирача, а у списак за избор представника 17.760 бирача.

Вијећа ће бирати 14 националних мањина, а представнике њих 19. На изборе излази око 5.700 кандидата.

Мањинска вијећа бирају се у жупанијама, градовима и општинама у којима припадници поједине мањине чине најмање 1,5 одсто становништва, у градовима и општинама у којима живи више од 200 и у жупанијама у којима живи више од 500 припадника неке мањине.

Ако ти услови нису испуњени, а у некој жупанији, граду или општини живи најмање 100 припадника неке мањине, њени припадници бирају свог представника.

У општинска мањинска вијећа бира се 10 чланова, у градска 15, а у жупанијска 25.

Хрватска Државна изборна комисија, позвала је припаднике националних мањина да изађу на изборе и да гласају за кандидате који ће их представљати у идуће четири године.

Државна изборна комисија ће у подне и у 17.00 часова објавити податке о одзиву, док ће обједињене резултате мањинских избора објавити сутра.

Српско народно вијеће позвало је припаднике српске мањине у Хрватској, да изађу на мањинске изборе, јер тиме јачају институције мањинске самоуправе и дају подршку за наставак активности попут обиљежавања кључних догађаја антифашистичке и српске историје у Хрватској, развоја инфраструктуре, информисања, за наставак изградње и опремања културних центара, као и образовних активности Срба у Хрватској.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСјећање на жртве НАТО бомбардовања у Нишу
Сљедећи текстПривремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву