Насловна Најновије Кошарац: Бошњачки политичари и међународни мешетари и даље против Српске

Кошарац: Бошњачки политичари и међународни мешетари и даље против Српске

276
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да муслиманска политичка елита у сарадњи са међународним мешетарима фалсификује стварно стање у БиХ, креирајући рјешења која су на штету Републике Српске, те нагласио да ће Српска користити институције БиХ ради заштите права дефинисаних Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Кошарац је рекао да такво стање у БиХ траје од деведесетих година прошлог вијека, те да је муслиманска политчка елита увијек тражила партнерство у међународним мешетарима, како би се креирала политичка кретања у њиховом интересу.

Он је истакао да Република Српска стално афирмише досљедну примјену Дејтонског мировног споразума, те да константно позива на унутрашњи разговор, без странаца.

– Нека неко каже којим актом или начином је Република Српска прекршила и једно слово Дејтонског споразума, а ми имамо право да кажемо шта су урадили и високи преставници у БиХ и како су кршили Споразум, наметали рјешења и креирали одређену централизацију институција БиХ – рекао је Кошарац.

Парадоксално је, како каже Кошарац, да нема реаговања бошњачке стране, када Уставни суд БиХ својим актом каже да може да ради без представника српског народа.

– У каквој то земљи живимо? Је ли и то ситуација из деведесетих година када је неко прижељкивао да се у БиХ одлучује без српског народа. Опет говоримо о сталном понављању – рекао је Кошарац за Срну и подсјетио да је и албански премијер Еди Рама, током недавне посјете БиХ, присуствовао састанку и у Предсједништву БиХ и у Савјету министара, на којем није било представника српског народа.

Он је поручио да ће политички представници који долазе из Републике Српске увијек користити прилику да афирмишу ставове институција Републике Српске.

– Онда имате нападе на Републику Српску и Милорада Додика, који је легитимно изабран за предсједника. У историји изборних процеса Милорад Додик је добио највише гласова у Републици Српској. Ко то да поништи? Неко ко није на легалан начин изабран – рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је и Кристијан Шмит класични фалсификат, а његово лажно представљање наставак фалсификовања стварног стања у БиХ.

– Небитан је. Није верификован. Када ми то кажемо, онда имамо хорски наступ оних који бране Шмита. То говори о меделу који је присутан од деведесетих година година – рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да се тај модел стално рециклира у БиХ и да је, по правилу, увијек против Републике Српске.

– Посматрајући анализу политичког кретања у БиХ од деведесетих година, можемо закључити да су у овој земљи константни фалсификати и лажни преводи политичких и других догађаја – навео је Кошарац.

Кошарац је истакао да је јасно да су међународни мешетари који су били присутни од деведесетих година прошлог вијека до данас константно у јавни дискурс успјевали да уведу лажно стање и лажну слику о БиХ.

– Сјетимо се година у рату, послије рата и важних тема у политичком контексту, увијек када би БиХ запала у неку политичку кризу, нашао би се неки мешетар странац, који би се по правилу, са бошњачким, односно муслиманским лидерима, сврставао на једну страну – рекао је Кошарац.

Он је утврдио да је у БиХ на снази наставак моделирања нетачних информација и односа, чији су креатори међународни спекуланти који са неколицином бошњачких структура, креирају рјешење које ће, по правилу, бити против Републике Српске.

– Какве менталне структуре требате бити, да знате да нисте на законит начин именовани, а да дођете и кажете да сте високи представник. То говори о наставку моделирања фалсификата у БиХ – рекао је Кошарац.

Он је поручио да се српски представници никада неће уморити од очувања интереса Републике Српске и њеног уставног капацитета.

– Ми не желимо ни милиметар туђих права, нити желимо ишта што нисмо унијели у Дејтонски споразум. Ми хоћемо да очувамо оно што је Република Српска унијела у Дејтон, и то кроз институције и на демократски начин – рекао је Кошарац, те додао да нико никада из Републике Српске није причао о нестабилности или о оружаном конфликту.

– О томе причају они који су били актери формирања паравојних полицијских и војних формација 1988. и 1989. године. Онда то нама приписију. Наш став је јасан – хоћемо дејтонску БиХ, са пренесеним правима и уставним капацитетима које смо унијели у Дејтонски споразум – рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће Република Српска користити институције БиХ ради заштите колективних права дефинисаних Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, те је апеловао на разговор без уплитања странаца.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВашингтон увео санкције Вулину
Сљедећи текстПовеља општине Трново Радовану Вишковићу