Насловна Најновије Амерички ловци Ф-16 данас и на небу изнад Српске

Амерички ловци Ф-16 данас и на небу изнад Српске

264
0
Два ловца Ф-16, „борбени соколови“ америчког ваздухопловства извешће данас у послијеподневним часовима билатералну копнено-ваздушну вјежбу са ЈТАК тимовима из састава Специјалних снага Војске САД и Оружаних снага БиХ на подручју Тузле и Брчког, најављено је из Амбасаде САД у БиХ.
 

Из Амбасаде САД у БиХ наводе да ће мисију подржавати и летјелица „КЦ-135“ стратотанкер која ће обезбиједити допуну горива у ваздуху за летјелице Ф-16 изнад територије Републике Српске.

Обука се спроводи се у оквиру активности Америчких оружаних снага на размјени тактике, оперативних метода и процедура са Оружаним снагама БиХ.

Америчке летјелице вратиће се у базу одмах након завршетка мисије.

У саопштењу се напомиње да се ова билатерална обука спроводи „у оквиру напредног степена сарадње двије војске и да показује посвећеност САД територијалном интегритету БиХ, као и да је БиХ кључни партнер САД и има заједнички циљ у осигурању регионалне стабилности“.

Српски члан Пресједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је раније да не постоји сагласност Предсједништва БиХ да амерички борбени авиони данас надлијећу Републику Српску и БиХ.

– Таква тачка није ни била на дневном реду сједнице, нисмо се о томе могли ни изјашњавати – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстДо петка промјенљиво и веома хладно вријеме
Сљедећи текстПогледајте спот Данице Црногорчевић „За живот Српске“