Насловна Вијести Вучић: Ово је тек почетак, притисци ће бити огромни

Вучић: Ово је тек почетак, притисци ће бити огромни

270
0

– Пристици на Србију у наредном периоду биће огромни, и не само то, вјерујем да је ово тек почетак и да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у обраћању јавности, рекао да као неко ко помно прати политику и сва збивања, готово 24 часа, очекује у наредном периоду неколико политичких замки за Србију.

„Не због тога што брину за Русију или Украјину, не секира то много неке у региону, јер они све што раде, раде да би срушили Србију“, примијетио је предсједник Србије и подсјетио да је Приштина већ изнијела захтјев за што брже пуноправно чланство у НАТО и да је за то већ добила подршку, друге или треће најмоћније НАТО силе, Турске.

„Видјели сте то, и оно што могу да предвиђам, да ће сљедећа иницијатива бити искључење Русије из Уједињених нација. То би значило, а већ видим поједине иницијативе у неким земљама, зато то и говорим, као и и због онога што нама слиједи и како то замишљају Албанци на Косову… Планирају да на основу члана шест Повеље УН у наредним недјељама поведу расправу о избацивању Русије из УН“, рекао је Вучић.

То, каже, даље значи да ће услиједити отворен притисак на Кину да дође до промјене Резолуције СБ УН 1244, а послије тога Србија више нема правни основ по којем би се позивала на међународно право и очување територијалног интегритета, као данас.

Затим слиједе признања тзв. Косова од земаља НАТО и ЕУ које до сада нису то учиниле.

„То је идеја албанских лобиста и то смо већ неколико пута чули како су представили различитим међународним представницима. Да ли је то могуће или није..? Да будем отворен – уопште не искључујем ту могућност“, рекао је Вучић, додајући да је за свашта мислио да није могуће, али се у претходна три, четири дана увјерио да је, ипак, могуће, попут отказивања опере Чајковског…

Са друге стране је, истиче у питању и угрожавање економског напретка Србије, ако земља буде даље чувала своју позицију, мањак инвестиција, одлазак инвеститора…

Предсједник је истакао да је Србија у претходним данима чувала своју позицију.

„Од 13 аката, гласали смо за четири, за девет нисмо могли да гласамо јер су те декларације значиле увођење санкције или банкарском сектору Русије, или авиосаобраћају, или појединцима, од Путина, Лаврова, Пескова до других. Придруживали смо се увијек осуди рушења територијалног интегритета, јер сматрамо да је то принципијелна, озбиљна и одговорна позиција, која није нарушавала међународно јавно право“, рекао је Вучић.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстОбраћање начелника Бјелице приликом преузимања Гласиначких колица у Бечу
Сљедећи текстШта ће бити тема друге рунде преговора између Русије и Украјине?