Насловна Вијести БиХ Агенција за банкарство ФБиХ преузима управљање Сбербанком

Агенција за банкарство ФБиХ преузима управљање Сбербанком

26
0

На ванредној конференцији за медије Агенције за банкарство ФБиХ је саопштено да грађани – корисници Сбербанк БХ немају разлога за бригу јер руског елемента у овој банци у БиХ више нема те да Агенција преузима управљање овом банком.

“Агенција за банкарство ФБиХ ће од данас управљати Сбербанком БиХ. Ово радимо у циљу заштите депонената, циљу заштите наших грађана, наших фирми и наше државе. Ове мјере нису усмјерени ни против кога и имају за циљ заштите наших интереса и интереса БиХ. Сбербанк БХ је здрава банка, добро капитализирана и добро ликвидна, те нисмо жељели дозволити да вањски фактори доведу у питање пословање ове банке, депоненте, радна мјеста…”, казао је Махмузић.

Каже да су процијенили да би даље чекање могло довести у ризик ову банку у БиХ која иначе одлично послује.

„Жељели смо отклонити сваку врсту ризика по банку. Ово радимо да заштитимо депозите. Вањски ризик који је постојао је на овај начин отклоњен. Немамо пријетњи санкција по банку, немамо пријетњу укидања из „SWIFT-a“ и овако чувамо депозите“, казао је Махмузић.

Нагласио је да су сви депозити грађана осигурани и сигурни те је позвао кориснике банке да имају вјеру у систем и да немају потребе за бригом.

„Молимо депоненте да имају разумијевања и вјерују да је банка стабилна. Постоји физичко ограничење за сваки депозит, треба времена да свако добије новац. Дакле ствара се у том случају непотребна паника и осјећај да се нешто дешава, када видите велики ред људи. Клијенти могу тражити свој новац, банка и банкомати ће радити нормално, онлине сервиси ће радити нормално“, рекао је директор Агенције Јасмин Махмузић.

Он је казао да ће се урадити све да се ова банка сачува, али је истакао да дешавања у Украјини не могу негативно утицати на Сбербанк БХ.

„Само својом паником у БиХ можемо креирати проблем. Што се тиче „SWIFT-a“, ми смо отклонили ту пријетњу јер практично руског елемента унутар банке више нема“, додао је.

Он је казао да тренутно не постоји ваљан разлог да ће доћи до повећања каматних стопа.

Махмузић је казао да постоји могућност да се наложи банци да се прода дионице и да је преузме неко ко репутацијски не може створити ризик по пословање банке.

Казао је и да ће Агенције за банкарство ФБиХ урадити све да се сачува стабилност банкарског сектора и интерес БиХ. Власник Сбербанк БХ је Сбербанк у Бечу, дакле не директно Сбербанк у Русији.

Почетком новембра 2021. године АИК Банка а.д. Београд, Горењска банка д.д. Крањ и „AEC Ltd“. су потписали купопродајни уговор са Сбербанк „Europe AG“ о преузимању субсидијара у Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Словенији и Мађарској.

 

ИЗВОРklix
Претходни текстКличко: Кијев опкољен, немогућа евакуација цивила
Сљедећи текстСтрахиња Ерић освојио злато на Равној Гори