Насловна Вијести Аустрија: На снази закон о обавезној вакцинацији

Аустрија: На снази закон о обавезној вакцинацији

196
0

Аустријски закон који обавезује одрасле особе да се вакцинишу против вируса корона данас ступа на снагу.

Горњи дом аустријског парламента усвојио је јуче нацрт закона, а званично је објављен јуче након што су га потписали предсједник Александар ван дер Белен и канцелар Kарл Нехамер, што значи да данас ступа на снагу.

Око 69 одсто становништва Аустрије потпуно је вакцинисано против ковида 19, што је једна од најнижих стопа у Западној Европи.

Међутим, све су веће сумње да ће овај мандат бити потпуно спроведен, јер рекордан број инфекција због веома заразне омикрон варијанте вируса корона повећава имунитет међу становништвом.

„Закон је неуставан и непропорционалан“, рекао је Херберт Kикл, лидер крајње десничарске и антивакциналне Партије слободе, једине странке у парламенту која се противи Закону, наводи се у саопштењу након што га је Ван дер Белен потписао.

Kикл је обећао да ће се против ове мјере борити на судовима. У Бечу се сваке суботе одржавају протести против ограничења укључујући и обавезну вакцинацију, којима често присуствују десетине хиљада људи.

Мандат ће се спроводити у фазама. Провјера неће бити до 15. марта, када ће полиција у својим редовним патролама почети да провјерава вакцинални статус особа. Детаљније провјере ће почети касније, неодређеног датума у ​​трећој фази када регистар вакцинација буде покренут.

ИЗВОРсрна - ројтерс, фото Кликс.ба
Претходни текстОблачно са слабим падавинама
Сљедећи текстПатријарх дијели светосавске пакетиће