Насловна Вијести Битка за Чернобиљ: Има ли опасности за Балкан?

Битка за Чернобиљ: Има ли опасности за Балкан?

208
0

„Подигли смо приправност и помно пратимо шта се дешава са нукеларним електранама у Украјини“, нагласила је Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије.

Битке око нуклеарне електране у Чернобољу отворило је питање безбједсности од радијације у целом свијету, па и у Србији.

Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбједност Србије изјавила је данас да тренутно нема опасности од повећане радијације у Србији.

Она је то рекла након што је украјински нуклеарни инспекторат саопштио да је забиљежен виши него уобичајен ниво гама радијације у близини Чернобила, који је заузела руска војска.

Вулетићева је за РТС казала да се не очекује да радиоактивност буде виша у наредним данима, али да је Директорат спреман у случају да се било шта догоди.

„Подигли смо приправност и помно пратимо шта се дешава са нукеларним електранама у Украјини“, нагласила је Вулетићева.

Навела је да, према званичним подацима које је Директорат добио, украјински инспекторат јесте пријавио да је дошло до измјерених повећаних нивоа зрачења у односу на просјечне вредности прошле године.

„Није дошло до катастофе, није дошло ни до каквих проблема са горивом које стоји тамо на локацији, него је дошло до поремећаја површинског слоја и подизања контаминираних честица које постоје ту од 1986. године у ваздух и тако је детектовано то повећано зрачење“, објаснила је Вулетићева.

Указала је да је то подручје контаминирано, да тамо има цезијума 137 још од чернобиљске катастрофе да и није дошло до испуштања нових материја у животну средину.

„У том контексту можемо да разумемо руски став да није дошло до нових испуштања радиоактивности у животну средину, већ оно што је већ ту, то је само подигнуто у ваздух“, нагласила је Вулетићева.

Она сматра да је то локализовано и не очекује да стигне до Србије.

„Не очекујемо да то стиже зато што је то као прашина која се подигне са тла и након неког времена она се опет наталожи“, објаснила је Вулетићева.

Украјински инспекторат је појачану радијацију приписао, како је наведено, „поремећају горњег слоја земљишта, због тешке војне опреме у изолованој зони и ослобађању у ваздух контаминиране радиоактивне прашине“. Из Русије је то демантовано.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстРат ће потрајати, а посљедице ће осјетити Европљани
Сљедећи текстУкрајинска војска положила оружје и напушта Староблиск (ВИДЕО)