Насловна Вијести Цијена бензина и дизела у Српској поново скаче

Цијена бензина и дизела у Српској поново скаче

254
0

На бензинским пумпама у Републици Српској гориво ће наредних дана у просјеку поскупити за још пет пфенига по литру, али то није крај скоку цијена бензина и дизела.

Како су за Српскаинфо потврдили у Групацији за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Републике Српске, литар БМБ 95 тренутно кошта 2,34-2,43 КМ, а дизела ЕД5 2,32-2,45 КМ, док су цијене течног нафтног гаса 1,49-1,56 КМ, у зависности од регије и дистрибутера.

– У претходних 15 дана, на свим бензинским пумпама у Српској дошло је до раста цијена у просјеку за четири пфенига. И даље нас очекује нестабилан период и раст цијена до пет пфенига по литру бензину и дизелу. Разлог је што су, у претходном периоду, константно расле улазне цијене према дистрибутерима, а то је примјетно и у земљама окружењу, односно Хрватској и Црној Гори – наглашава за Српскаинфо предсједник Групације Драган Тришић.

Додаје да је нафта Брент на берзи достигла ниво из октобра 2014, кад се продавала за 93 долара по тони.

– То је максимум уназад ових седам година. Моја предвиђања су да ће први квартал ове године и даље бити нестабилан, периодичне стабилизације, али у коначници раст је неминован – поручује Тришић.

Званична статистика показује да су само у прошлој години, литар бензина и дизела у Српској поскупили за скоро 33 одсто. Према подацима Завода за статистику РС, у децембру прошле године гориво је у просјеку коштало 2,3, а у истом мјесецу 2020. године 1,73 КМ.

ИЗВОРsrpskainfo.com, фото Rama-Prozor info
Претходни текстПожар у стамбеној згради на Алипашином Пољу, петоро повријеђених
Сљедећи текстМного случајева – мања смртност