Насловна Вијести Цијене за мјесец дана у просјеку више за 1,4 одсто

Цијене за мјесец дана у просјеку више за 1,4 одсто

186
0

Цијене произвођача индустријских производа на домаћем тржишту у јануару ове у односу на децембар прошле године у просјеку су више за 1,4 одсто, а у односу на јануар лани више су за 8,2 одсто, подаци су Завода за статистику Републике Српске.

У јануару у односу на децембар, највећи процентуални скок цијена од 4,7 одсто био је код капиталних производа, те 4,5 одсто код трајних производа за широку потрошњу.

Цијене произвођача индустријских производа на страном тржишту у јануару ове године у односу на децембар прошле године у просјеку су више за 2,4 одсто, док су у односу на јануар прошле године године више за 17,2 одсто.

У јануару у односу на децембар највећи процентуални раст цијена од 3,8 одсто био је код интермедијалних производа.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни то нису изненађујући подаци с обзиром на присутну инфлацију у Европи, али и значајном дјелу свијета, узимајући у обзир чињеницу да је привреда Српска увозно зависна и да је у првом реду ријеч о увезеној инфлацији.

– Из података о томе које групе производа по намјени потрошње показују највеће цјеновне скокове видљив је и утицај проблема набавке репроматеријала која је јако отежана за мале економије и што привредним субјектима ствара и додатне проблеме – навела је Стојадиновићева.

Она сматра да ће утицај на цијене у будућем времену имати и ситуација у Украјини и све оно што се дешава око тог сукоба, додајући да је се то већ одражава на цијене енергената, у првом реду гаса и нафте, као и злата.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЗеленски: Прво обустава бомбардовања, па смислени разговори с Москвом
Сљедећи текстПет особа је погинуло у нападу на телевизијски торањ