Насловна Вијести Циљ акције косовске полиције провокација

Циљ акције косовске полиције провокација

215
0

Припадници косовске полиције извршили су јутрос око пет часова једнострану и противправну акцију на сјеверу Косова и Метохије која је у супротности са важећим споразумима, а једини циљ јој је опасна провокација и дестабилизација прилика на терену, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Они су на 80 метара од административног прелаза Брњак довукли тешку механизацију и људство, под изговором некаквог ојачавања полицијског пункта на прелазу.

Овиме је директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Куманова, потписан између Војске Југославије и КФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство КФОР, а никако других органа реда тзв. Косова, наводи Канцеларија за КиМ.

Како се наводи, једина тачка на којој је дозвољено присуство косовске полиције јесте на самом административном пункту и то је договорено кроз споразум о интегрисаном управљању прелазима, а никако није предвиђено вршљање Косовске полиције из јужног дијела Косовске Митровице у зеленом појасу.

Напомиње се да је тај принцип нарушен и прије два дана када су припадници косовске полиције покушали херметички да затворе административну линију која није у њиховој надлежности и када су приликом демонстрације силе пресјекли водоводне цијеви, телефонске жице, а људима онемогућили да путевима дођу до својих кућа и имања.

Такође, присуство косовске полиције није дозвољено на сјеверу покрајине без одобрења Регионалног директората полиције сјевер, што припадници КП крше готово сваки пут приликом оваквих акција.

– Овакве једностране и неодговорне акције Приштине имају један једини циљ, а то је да се у веома осјетљивом безбједносном тренутку са којим се суочава читав свијет изазове нова дестабилизација прилика на терену, упадима Куртијевих снага на сјевер покрајине и Срби испровоцирају на неодмјерену реакцију, што је сценарио који прижељкује Приштина – наводи се у саопштењу.

Додаје се да такав сценарио неће поћи за руком, јер су управо Срби ти који знају цијену мира и не насједају на провокације Куртијевих снага, коме су сукоби и освајање сјевера највећа опсесија.

– Зато још једном подсјећамо Приштину да не изазивају и провоцирају Београд и Србе на КиМ и не угрожавају мир и безбједност кршењем споразума, јер у том случају сва одговорност је на Приштини, али и међународној заједници која је дужна да осигура мир и стабилност на Косову и Метохији – закључено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСИПА: Седам лица лишено слободе због недозвољеног промета опојним дрогама
Сљедећи текстКос.Митровица: У јужном дијелу града уништени српски споменици