Насловна Вијести Република Српска Дан када је одбио да учествује у нападу на Србе – благословен

Дан када је одбио да учествује у нападу на Србе – благословен

209
0

Бивши потпоручник Ратне морнарице Грчке Маринос Рицудис, истакао је данас да је 18. април 1999. године, када је одбио да учествује у нападу НАТО-а на СР Југославију, био благословени дан подизања другачије заставе.

Рицудис, који данас обиљежава свој рођендан, истакао је да је „његов најбољи рођендан био 18. април 1999. године, тај благословени дан подизања другачије заставе“. Он је данас многобројним Србима захвалио на рођенданским жељама на „Фејсбуку“, уз ову кратку поруку написану на српском и грчком језику.

Грчка је током бомбардовања била дио НАТО алијансе, али из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима, међутим, грчка морнарица је добила наређење да уплови у Јадран.

Рицудис је требао да уплови на Јадран на разарачу „Темистокле“, који је као дио снага НАТО пакта учествовао у агресији. Он је тада рекао да као православац не може да учествује у нападу на један православни народ. Рицудис се оглушио о наређење и вратио брод у луку, а тиме је почела његова животна агонија.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора. Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Kада су први пут из Србије понудили да му додијеле орден, Рицудис је одбио и рекао да он није урадио ништа толико велико, као и да он није био храбар. „Храбар је био ваш народ који је против свих водио борбу без икаквих шанси“, рекао је грчки официр.

Ипак, Свети архијерејски синод Српске православне цркве додијелио му је орден светог цара Kонстантина, „због његове жртвене љубави према братском српском народу, пошто је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године“.

Бомбардовање Србије трајало је 77 дана, погинуло је најмање 2.500 људи, а процијењено је да је материјална штета између 30 и 100 милијарди долара.

ИЗВОРсрна, фото фронтал.ба
Претходни текстЗаражено 130 особа; Преминуло девет
Сљедећи текстВишеград: У недјељу првенство Српске у каратеу за кадете и јуниоре