Насловна Вијести Република Српска Дан страдања корићких мученика – датум од посебног историјског значаја

Дан страдања корићких мученика – датум од посебног историјског значаја

231
0

Билећка Скупштина општине донијела је на данашњој сједници одлуку да 3. јун – дан страдања корићких мученика од усташа, буде проглашен датумом од посебног историјског значаја за општину, чиме се обавезала да упути захтјев Народној скупштини Републике Српске да се овај дан прогласи даном од посебног значаја за Српску.

Предсједник билећког парламента Мато Вујовић рекао је Срни да ће на основу одлуке донесене по захтјеву Црквеног одбора при Храму Покрова Пресвете Богородице у Хоџићима код Билеће бити затражено и да овај дан буде уврштен у републички календар обиљежавања значајних датума као дан страдања корићких мученика.

Он је навео да је увођење овог датума у Календар обиљежавања значајних датума из српске историје са ових простора важно да би се дао заједнички третман и поштовање у чувању, његовању и обиљежавању датума погинулих на овом подручју.

У Коритима код Билеће подигнут је споменик корићким мученицима са монументалном бистом, обновљен је соколски дом гдје су они мучени и убијени 1941. године, ту је и јама достојно обиљежена и освијетљена са саграђеном црквом, док је у непосредној близини јаме саграђен и манастир, а у току је и изградња црквеног спомен-дома, који ће, између осталог, служити за одавање поште корићким мученицима.

Корићка јама је природна јама која се налази у селу Корита код Билеће, а позната је по томе што су у ноћи између 3. и 4. јуна 1941. године усташе састављене од муслимана из Куле код Гацка на овом мјесту починиле покољ над српским становништвом.

Починиоци злочина су тијела најмање 130 жртава, углавном мјештана села Корита и околних села, бацили у Корићку јаму.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПромоција књиге Слободана Ковачевића „ Е, МОЈ СОКОЛЕ“
Сљедећи текст„Пулс града“ 16.02.2022.