Насловна Магазин Култура Ђорђе Ковачевић: „Сребрно перо“ за мене има посебно значење

Ђорђе Ковачевић: „Сребрно перо“ за мене има посебно значење

251
0

Ђорђе Ковачевић, ученик соколачког Средњошколског центра „Василије Острошки“, добио је плакету „Сребно перо“ на Шестом међународном литерарном конкурсу „Трифундански распис за поезију“ у Лозници, у конкуренцији 120 учесника из шест земаља.

Ковачевић наводи за Срну да му је „Сребрно перо“ за пјесму „Трифунданска искра“ уручено у Клубу писаца „Вуково перо“ у Лозници, који је и расписао конкурс, у оквиру свечаног обиљежавања Светог Трифуна – крсне славе овог клуба.

Награду је добио у категорији аутора који су писали о виноградарству, вину, традицији и обичајима у вези са празником Свети Трифун.

„Ова награда за мене има посебно значење јер овај пут нисам био у конкуренцији средњих школа, са својим вршњацима, већ сам био у конкуренцији са далеко искуснијим афирмисаним писцима који, на неки зрелији и сложенији начин поимају књижевност и саму писану ријеч од мене“, истиче Ковачевић.

Он напомиње да га је вијест да је добитник „Сребрног пера“, односно другог мјеста у конкуренцији од 120 учесника, на овогодишњем „Трифунданском распису“, веома пријатно изненадила.

Младом Сокочанину ово је само једна у низу награда, које је добио од почетка школовања, што му даје вољу да и даље пише пјесме и приче.

Ђорђе не крије задовољство што је 2022. за њега почела на овакав начин, те изражава наду да ће их бити још, пошто очекује резултате са неколико конкурса на које је предао своје радове.

„У припреми је моја друга књига у којој ће се налазити радови са тих конкурса, али и многи други које пишем у слободно вријеме“, најавио је Ковачевић те нагласио да ће штампање ове књиге финансирати његова породица.

Издавач ће бити Културно-издавачки центар „Српска кућа“ из Пожаревца, као и његове прве збирке пјесама и кратких прича „У загрљају живота“.

Ковачевић жели да се докаже на више стваралачких поља и да при том увијек квалитет ставља испред квантитета, у жељи да све што ради буде подједнако добро.

Ђорђе се бави и сликањем за своју душу и планира да радове први пут изложи приликом промоције своје друге књиге.

Он се бави и информатиком, математиком и физиком те планира учешће на такмичењу из математике и руског језика.

Ковачевић учествује и на међународној олимпијади из руског језика и тренутно је у полуфиналу.

Недавно је одустао од вишегодишњег бављења атлетиком, али је љубав према спорту надомјестио стоним тенисом у локалном клубу.

Млади свестрани Сокочанин похађа четврти разред соколачке гимназије, себе види као студента Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и вјерује да ће и тада наћи времена за његовање писане ријечи, поезије и прозе са којима је одрастао доказавши се бројним награда.

Ђорђу је у посебном сјећању остала прва награда на конкурсу литерарних радова „Прва учитељица у БиХ – Стака Скендерова“ у Бањалуци, затим друга на конкурсу Црвеног крста Републике Српске „Снага хуманости“ и трећа на нивоу Српске за прозу на тему „Живот и дјело Николе Тесле“.

Два пута је, како каже, награђиван за поезију на литерарном конкурсу „Светосавље“, награђен је и за најљепшу строфу, а награда је стигла и са „Дринских вечери поезије“ из Горажда.

Његов литерарни рад објављен је у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске, што је велико признање за једног основца, његову породицу, школу и сам град у коме живи.

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстВучић се хитно обратио из Монака: Наредио војсци да буде припремљена
Сљедећи текстДан ружичастих мајица биће обиљежен 23. фебруара