Насловна Вијести Република Српска Ђуревић: Без несебичне жртве бораца не би било ни Српске

Ђуревић: Без несебичне жртве бораца не би било ни Српске

197
0

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је данас да без борбе припадника Војске Републике Српске и несебичног жртвовања данас не би било Републике Српске и слободе српског народа.

Ђуревић је у обраћању на обиљежавању 218 година од почетка Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата младим поручио да садашње генерације наду у боље сутра полажу у њих, као и да овакви догађаји подсјећају да се историја не смије заборавити.

Он је младима поручио да све раде за добробит Републике Српске, јер само тако заједно Срби могу опстати у предстојећим великим изазовима и подићи свијест о националним питањима.

„Борци су синоним за борбеност, а борба значи да се не одустаје! Овакви догађаји, драга омладино, нека буду ваш подсјетник и опредјељење да јачате и развијате Републику Српску, да својим знањем дате допринос у благородном напретку и препороду српског друштва“, нагласио је Ђуревић.

Ђуревић је захвалио свима који су омогућили да у Републици Српској њени грађани имају осјећај припадности и сигурности.

„Своју отаџбину, Републику Српску желимо да бранимо знањем, идејама, јединством, духовношћу, патриотизмом, љубављу и васпитањем. Да часно својој земљи служимо, доносећи битне одлуке водећи се мишљу колико нам је Република Српска вољена и важна!“, поручио је Ђуревић.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадањег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210.000 мобилисаних бораца.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВишковић: Одборници носе одговорност, а грађани очекују резултате
Сљедећи текстОдржан осми сабор изворног пјевања „Рудо 2022″(ФОТО)