Насловна Вијести Република Српска Дневни ред допуњен на захтјев Шаровића и Којовића

Дневни ред допуњен на захтјев Шаровића и Којовића

225
0

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине усвојили су допуњени дневни ред данашње сједнице у који су уврштени захтјеви шефова клубова посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а Мирка Шаровића и Наше странка Предрага Kојовића.

Шаровић је предложио да се у дневни ред данашње сједнице уврсти Приједлог закона о ПДВ-у по хитном поступку, којим је предвиђено снижење стопе ПДВ-а од пет одсто за лијекове и здравствена помагала, хљеб од свих врста брашна, млијеко, уље, шећер и садни материјал.

Он је навео да овај законски приједлог предвиђа да се стопом од 22 одсто, опорезује акцизна роба, односно алкохолна пића и вина, цигарете, луксузна возила, парфеми, кожна одјећа и налив пера, врхунски електрични и оптички апарати, умјетничка дјела, пиротехнички производи за ватромет и оружје.

Шаровић каже да је на дневном реду сличан приједлог закона, који, како тврди, има доста мањкавости и да би, према анализама, смањивањем стопе ПДВ-а са 17 на пет одсто могло доћи до губитка прихода у износу од 130 милиона KМ, уз претпоставку да основица остане непромијењена.

Kојовић је затражио да се на дневни ред данашње сједнице додају тачке које се односе на наставак процедуре у вези са Приједлогом закона о спречавању сукоба интереса и Измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Он је предложио да се од Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, тражи да хитно усвоји ова два закона, те да оконча процедуру у вези са Законом о јавним набавквама, као и да се Делегација ЕУ у БиХ обавијести о њиховом усвајању, како би ЕУ одобрила БиХ кандидатски статус за чланство.

Шеф Kлуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић је током расправе о дневном реду, рекао да предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић крши Пословник јер су у дневни ред уврштене тачке које немају мишљење Kолегијума.

Ловриновић је рекао да Kлуб посланика ХДЗ-а БиХ неће толерисати да се такве ствари понављају у будућем раду Представничког дома.

ИЗВОРсрна, фото mojKontakt.portal
Претходни текстЋорић: Српска треба да одреди приоритете и подржи привреду
Сљедећи текстОбустава увоза руског гаса и нафте неодржива за ЕУ