Насловна Вијести БиХ Додик: Сукоби у Украјини не могу се довести у везу са грађанским...

Додик: Сукоби у Украјини не могу се довести у везу са грађанским ратом у БиХ

34
0
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се сукоби у Украјини не могу довести у везу са грађанским ратом који је вођен у БиХ, иако се и медији и поједини политичари у Федерацији БиХ труде да докажу да је у питању „готово па иста врста сукоба“.

Према његовим ријечима, нити су у питању исти разлози, нити је повод сукоба исти.

– Међутим, оно што јесте исто је невјероватна количина пропаганде којој су изложени становници БиХ, баш како су били изложени деведесетих година прошлог вијека, чиме се по ко зна који пут оправдала теза да је истина та која прво страда у сваком рату – рекао је Додик Срни.

Он је указао да је иста и сатанизација једног народа, у овом случају руског, што су Срби у рату добро искусили на својој кожи и против које се и данас, 30 година касније, морају борити.

– Чини ми се да неко у БиХ вјерује да ће повлачењем паралела између Украјине и БиХ „ушићарити“ неку политичку корист коју би им обезбиједио неко са стране, интервенционизмом који никада овдје није престао. Мораћу их разочарати – проблеми у БиХ су политичке природе, нису од јуче и мораће се рјешавати само политичким и правним средствима и то ће морати да ураде домаћи политички актери – поручио је Додик.

Он је поновио да се од почетка сукоба у Украјини залаже за неутралан став и да сматра да је то био најбољи став који је БиХ могла заузети, са жељом да оружје у Украјини што прије заћути и да се стране у сукобу што прије договоре.

– Навијање у сваком рату је и неморално и ненормално, а за мале заједнице каква је БиХ и штетно. Посљедице сукоба у Украјини економски се већ осјећају у БиХ. Ја бих желио да те посљедице дугорочно буду што мање – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗеленски: Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО
Сљедећи текстФестивал електронске музике „Бродолом“ у петак и суботу на Јахорини