Насловна Вијести Република Српска Додик: Законом забранити називање колективитета геноцидним

Додик: Законом забранити називање колективитета геноцидним

202
0

Предсједник СНСД-а Милорад Додик предложио је да Народна скупштина Републике Српске усвоји више закључака, међу којима је да нису нестали разлози због којих српски представници не учествују у раду заједничких институција БиХ, као и да се предложи закон да се Српска и други колективитети заштите од клевете, односно називања геноцидним.

Додик је на посебној сједници парламента Српске појаснио да то важи и за Републику Српску, али и за ФБиХ, те све народе да их нико не може називати геноцидним, за шта би била предвиђена затворска казна и да тај закон треба да се предложи Парламентарној скупштини БиХ.

Он је предложио да закључак буде да се остаје чврсто при закључцима донесеним на прошлој сједници парламента Српске да се повлаче сагласности о војсци, индиректним порезима и високом судском и тужилачком савјету.

Предложио је и да се, када је ријеч о корупцији, донесу двије мјере – закон о суфинансирању субјеката страним средствима и да се преиспитају све садашње антикоруптивне мјере, да се формира тим који би то учинио, као и да што прије буде донесе закон о поријеклу имовине.

Он је позвао на дијалог три конститутивна народа, нагласио да никаква разградња Републике Српске не долази у обзир, а истакао је и да буду заједно око Изборног закона БиХ.

Додик је указао да би институције Српске, односно Народна скупштина и Влада, требало да размотре тачке које иду у Парламентарну скупштину БиХ или Савјет министара.

Додик је нагласио да и Српска не може да се обрати за кредите из Централне банке БиХ, те оцијенио да и о томе треба да се разговара.

„БиХ није најбоље мјесто гдје желимо да живимо“, рекао је Додик, нагласивши да није спреман да због статуса Републике Српске угрози мир, да се залаже за свој статс предвиђен Уставом БиХ.

Додик је рекао да власт у Српској не води сецесију, али да БиХ, уколико у њој не буде унутрашњег договора, не може преживјети и да ће се распасти.

Он је навео да нема друге политике осим оне која гласи – БиХ са три конститутивна народа и два ентитета. „Република Српска и БиХ имају свој одраз и видљиве контакте само кроз Устав БиХ“, рекао је Додик.

Додик је у обраћању истакао да Република Српска има никада више међународних пријатеља, да је препозната да се о њој говори, као и да са сигурношћу може да каже да Српску боље разумију и они који је нападају.

„Република Српска никада није боље стајала у економском смислу, успјешно функционише у институционалном смислу. Наша економија је највећа до сада, никада није имала веће плате и број запослених“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да у овој години Српска има уговорене двије милијарде КМ инвестиција, у путну инфраструктуру, енергетику, а гради и болнице, завршава изградњу болничког система у цјелини.

Република Српска има своју територију, легитимно изабрану власт, народ, добру међународну позицију, скреће глобалну пажњу на себе, али тако и треба, рекао је Додик.

Указао је и на добру регионалну сарадњу, са Србијом, Русијом, Српском православном црквом, оцијенивши да би било лоше да је Хрватска окренута данас против Српске и да кроз европске институције шири негативну атмосферу.

„Наша политика није опозиција“, рекао је Додик и додао да уважава ставове лидера опозиције, али је указао на њихов посебно лицемјеран став у односу са међународном заједницом када су га оптуживали да је миљеник, а када се супростави онда је реметилачки фактор.

Подсјетио да је опозиција у Српској склопила са америчким званичником Габријелом Ескобаром договор да се разбије политичко јединство, те навео да им је испуњен и циљ да су он и АТВ добили санкције.

ИЗВОРсрна, фото ртрс
Претходни текстЧовић: Представници Српске да се врате у институције БиХ
Сљедећи текстМихалков долази на јубиларни 50. Фест