Насловна Вијести Регион Ерић: Физички нисам далеко од осталих

Ерић: Физички нисам далеко од осталих

183
0

Зимске олимпијске игре у Пекингу полако улазе у завршницу, што значи да се и боравак бх. делегације ближи крају. Сви бх. олимпијаци су бар по једном излазили на борилишта, а до краја Игара још неколико њих ће уписати наступе.

Међу онима који ће још једном изаћи на стазу у Пекингу је и млади репрезентативац БиХ у скијашком трчању Страхиња Ерић.

Члан Ски клуба Сарајево- Источно Сарајево је у свом дебију на ЗОИ остварио добар резултат освојивши 59. мјесто у спринт трци са свега 18 секунди заостатка за олимпијским шампионом (Лукас Шеванат-Француска), потом је на 15 км заузео 87. позицију, а зу суботу га очекује настуо на 50 км.

Овај двадесетједногодишњак говорио је за „Независне“ о утисцима из Пекинга, ковид мјерама, атмосфери у бх. тиму, те колико је задовољан резултатима на својим првим Играма.

– Што се тиче самих борилишта и олимпијског села ту је све врхунски. Имамо организоване аутобосе сваких десет минута када имамо такмичења, када их нема, аутобуси су ту сваких пола сата. Све је направљено ново, иде се у круг од села до борилишта, све около је прелијепо, све свијетли, ту је као и неки кинески зид који свијетли по ноћи, заиста је фасцинантно – каже на почетку разговора Страхиња Ерић.

Талентовани бх. олимпијац наглашава да се мјере по питању Ковида-19 биле и више него ригорозне, посебно на старту Игара, док је ситуација како се ближи крај ОИ нешто боља.

– На почетку су били баш превисе ригорозни, било је баш страшно, тестирања два пута дневно и на све се пазило. Сада је то у нешто блажој мјери, узима нам се свако јутро само брис из грла, то је готово за 10-так секунди, што је доста боље него на почетку. Кад устанемо тестирамо се и настављамо даље – истиче члан бх. олимпијског тима.

Дружење и тренинзи између такмичења су нешто што олакшавају бх. олимпијцима да имају што садржајније дане обзиром да су затворени у један круг.

– Дружимо се између себе, морамо иначе би полудили. Затворени смо у овом балону, имамо неких 500 метара круг, нема излазака, само борлишта и до села и то је то. Направиле су се добре групице и стварно нам је занимљиво. Трудимо се да потрошимо вријеме. Посебно је занимљиво на тренинзима када се окупи нас десетак, то су се нек ствари које немамо у БиХ, да имате 10-так врхунских спортиста који се возе заједно, вуче свако свакога, причате, зезате се, а уз све иде врхунски тренинг, пркатички два сата без напора. Код нас рецимо нас пар имама свако свој тренинг, што је веома тешко како психички тако и физички – каже Ерић.

Када су у питању резултати, млади Паљанин је задовољан. Посебно издваја његову примарну дисциплину спринт у којем је освојио 59. мјесто оставивши иза себе доста искусније такмичаре.

– Резултатом у спринту сам баш задовољан, 18 секунди заостатка за олимпијски побједником је по мени врхунски посебно када знамо колико смо мали у односу на свих и колико је све лоше у овом спорту. Истина многи кажу да имамо планине, али није све у планинама. Ја физички нисам далеко од осталих, пуно је ту до самог система тренинга и других ствари. Већина имају своје докторе, физиотарапеуте и ко зна колико људи у тиму. Све то кад се сабе 18 секунди није ништа. Најважније да имам још доста простора за напредак. Ово су моје прве Игре и сигурно велико искуство је само учесвовати. Надам се да ћу ту бити и на сљедећим Играма. Тада ћу бити и искуснији и очекивати боље резултате. Потрудићу се да неке ситнице поправим, бар нешто што је до мене и тренера. Видјећемо шта се може десити, сигурно је да могу напредовати у четверогодишњем циклусу – закључио је Страхиња Ерић који ће посљедњи наступ у Пекингу имати 19. фебруара када је на програму трка на 50 км.

ИЗВОРnezavisne.com
Претходни текст„Пулс града“ 16.02.2022.
Сљедећи текст„Оком камере“ 16.02.2022.