Насловна Магазин Култура Филм „Свједок“: Завршено снимање свих пет поворки сјећања

Филм „Свједок“: Завршено снимање свих пет поворки сјећања

185
0
Након више од 70 припремних и снимајућих дана на терену, завршено је снимање свих пет масовних сцена планираних на територији Републике Српске, дефинисаним кроз поворке сјећања.

Сцене за филм „Свједок“ снимане су на локацијама Кравица, Мркоњић Град, Брод, село Јелачићи код Шековића те Глођанско Брдо код Зворника.

Локације снимања одређене су ратним путем др Зорана Станковића те архивским материјалом.

У организационом и продукцијском дијелу, у филму је учествовало око 7.000 људи, што сам пројекат дефинише као један од најкомплекснијих и најсложенијих подухвата документарног карактера на српском говорном подручју.

Учесници у филму нису били статисти, већ чланови породица погинулих и несталих цивила и војника ВРС те мјештана страдалних општина и градова широм Републике Српске који су својим присуством одали почаст свим настрадалим жртвама те самом др Зорану Станковићу који је у току рата извршио више од 7.500 обдукција.

– Осим поворки сјећања, забиљежили смо више од 100 најпотреснијих људских судбина са различитих подручја и из различитих држава, чиме смо географски обухватили, колико је филмски било могуће, што шири распон српског страдања.
Гдје год да смо снимали независно од поворки сјећања, Београд, Нови Сад, Лозница, Бајина Башта, Скелани, Стари Брод, Каракај, Дрињача, Шиљковићи. сваким гестом, филмска екипа се трудила да одговорношћу према свакој појединачној жртви, према лику и дјелу др Зорана Станковића, његовој породици, према историји и народу којем припада, оправда улогу која нам је додијељена – рекао је Денис Бојић, режисер.

Бојић додаје – Захваљивати се појединачно свима који су учествовали у организацији свих поворки значило би некога случајно изоставити, зато неизмјерно хвала појединцима, организацијама, општинама, институцијама које су учествовале у досадашњем дијелу филма.

Све остале локације, општине у којима је др Станковић радио обдукције, а које нису уврштене у филм имаће прилику да кроз организовану последњу поворку сјећања, заједничким одласком учесника из свих општина, на Алеју Великана у Београд на гроб др Станковићу, учествују у филму и одају почаст.

Завршна сцена филма, одлазак бесмртног пука српског народа у Београд, планирана је за 22.05.2022. године о чему ће сви бити благовремено обавјештени.

Додатна захвалност иде Радио телевизији Републике Српске и Центру за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица у чијој се копродукцији реализује овај филм.

Филмску екипу чине: директор фотографије Дејан Рачић, сниматељи: Љубомир Тешинић, Саша Вручинић, монтажер Огњен Богдановић, сниматељи тона: Жељко Каламанда, Срђан Радаковић, асистент сниматеља Милорад Рајлић, графички дизајнер Огњен Радумило, дизајнер тона Владимир Владетић, продуцент Филип Млађеновић, промоција Маргарета Златунић.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстСара Ћирковић освојила златну медаљу у Румунији
Сљедећи текстПочели преговори Русије и Украјине