Насловна Вијести Глас за искључење Москве сматраће се „непријатељским гестом“

Глас за искључење Москве сматраће се „непријатељским гестом“

146
0

Русија је данас упозорила чланице УН да би подршка или уздржаност током гласања о иницијативи САД да се Москва суспендује из Савјета за људска права била сматрана „непријатељским гестом“ са посљедицама по билатералне односе, наводи се у допису у који је имала увид агенција Ројтерс.

САД су почетком седмице саопштиле да ће тражити суспензију Русије након што је Украјина оптужила руску војску за убиство више стотина цивила у граду Бучи.

Генерална скупштина УН сутра ће се у Њујорку гласањем изјаснити о овој мјери.

За суспензију неке државе из Савјета за људска права потребна је двотрећинска већина, уколико је та земље извршила озбиљна и систематска кршења људских права. Савјет за људска права има 47 чланица и сједиште у Женеви.

У допису руска мисија у УН затражила је од чланица УН да се изјасне против антируске резолуције. Није познато колико је држава добило допис.

– Вриједно је поменути да ће, не само подршка сличној иницијативи, већ и уздржаности и неучешће током гласања, бити сматрано непријатељским гестом. Поред тога, став сваке државе биће узет у обзир током развоја билатералних односа и раду на важним питањима унутар оквира УН – истиче се у допису.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЦрна Гора сутра уводи санкције Русији
Сљедећи текстУ Требињу манифестација „Дучићев дан“