Насловна Вијести Република Српска И прва помоћ има рок трајања

И прва помоћ има рок трајања

195
0

Ауто-мото савез (АМС) Републике Српске и Црвени крст РС позивају возаче да провјере важење прве помоћи у својим аутима, те да медицински материјал којем је истекао рок трајања поклоне АМС-у и на тај начин помогну у практичним вјежбама оспособљавања кандидата за возаче моторних возила.

Превентивна активност “Провјери, не бацај, донеси у АМД” трајаће до 31. марта, а АМС РС ће сав поклоњени медицински материјал предати ЦКРС који ће га искористити при реализацији часова прве помоћи.

Стручњак на пољу превентиве у саобраћају Ауто-мото савеза РС Јелица Лубура казала је за “Глас Српске” да се идеја за реализацију ове двозначне акције родила по узору на сличну активност ауто-мото савеза Словеније.

– Желимо да подсјетимо све возаче да санитетски материјали који се налазе у кутијама прве помоћи имају рок трајања, те да подстакнемо грађане широм РС да прегледају исправност производа у својим кутијама – рекла је Лубура. Додала је да ће се возачи на тај начин увјерити у неисправност материјала које ће замијенити с онима који имају важећи рок.

–  Како неважећи материјал возачи не би бацали, молимо их да их донесу у просторије најближег ауто-мото друштва у мјесту становања, а ми ћемо то даље распоредити у Црвени крст РС у којем постоји потреба за њима, како би се организовали курсеви прве помоћи – казала је Лубура.

Из Црвеног крста РС су поручили да осим тога што је посједовање ове опреме законски обавезно, возачи морају бити свјеснији да им управо тај материјал омогућава пружање прве помоћи у најтежим моментима.

– Возачи нажалост махом занемаре значај опреме прве помоћи све док се не укаже потреба да морају пружити прву помоћ – рекао је сарадник Црвеног крста РС Миљан Клачар.

Објаснио је да волонтери Црвеног крста заједно с припадницима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС приликом обиљежавања Свјетског дана прве помоћи, обично контролишу кутије прве помоћи.

– Волонтери су током тих акција наилазили на кутије прве помоћи којима је рок истекао прије десет година или 15, па чак и 20 година. Сва роба па тако и санитетска има свој рок и морамо бити свјесни ако укажемо прву помоћ а да није исправан материјал, може доћи до озбиљнијих компликација – рекао је Клачар.

Додао је да се на ову акцију која је на снази од 1. фебруара, људи радо одазивају али да немају тачне податке колико је до сада прикупљено материјала, јер се акција спроводи на територији цијеле Српске.

Како су навели из Ауто-мото савеза РС садржај кутије прве помоћи за моторна возила требало би да садржи завоје различитих димензија, калико завој, алупласт за опекотине, стерилне компресе од газе, стерилне компресе и фластере. Осим тога, потребно је имати и самољепљиву траку, троугла мараму, игле сигурноснице, маказе са заобљеним врхом, једнократне рукавице, поливинилске рукавице, полиестерску фолију метализирану, заштитну фолију за давање вјештачког дисања, те спецификацију садржаја кутије и подсјетник о пружању прве помоћи.

По завршетку ове активности, Ауто-мото савез Српске са по једним чланским пакетом АМС РС “Екстра” наградиће 20 возача који су у једно од 48 ауто-мото друштава донијели кутију прве помоћи.

Сви возачи приликом предаје требало би да оставе податке раднику АМД како би учествовали у наградном извлачењу.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстНови термини куповине ски карата на Јахорини
Сљедећи текстИсидора Секулић – прва жена академик код Срба