Насловна Вијести Република Српска Изношење завршних ријечи на суђењу Мектићу

Изношење завршних ријечи на суђењу Мектићу

200
0

Суд БиХ за данас је заказао изношење завршних ријечи на суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и осталима за злоупотребу положаја приликом спровођења пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала ЕУ.

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорно лице и власник Института за заштиту од пожара и експлозија „Инза“ из Сарајева.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Почетак изношења завршних ријечи заказан је за 13.00 часова.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстДодик: У наредна два дана биће одобрено 10 милиона КМ подстицаја за сјетву
Сљедећи текстДуговања пореских обвезника премашила 455 милиона КМ