Насловна Вијести Јован Јовановић Змај добија споменик у Београду

Јован Јовановић Змај добија споменик у Београду

221
0

Чувени пјесник, љекар и један од најзнаменитијих Срба 19. вијека Јован Јовановић Змај добиће споменик у Београду, чији су челници заједно са Покрајинском владом Војводине тај пројекат почели да спроводе у дјело, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

На конститутивној сједници одбора за подизање споменика у Београду, којом је предсједавао предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, усвојена је одлука да се у позивном конкурсу дефинишу услови и позову аутори који ће доставити рјешења за спомен-обиљежје на углу Змај Јовине улице и Обилићевог венца.

Истичући да је Јовановић био један од најугледнијих Срба из Војводине у 19. вијеку, Мировић је данас на сједници у сједишту Скупштине града Београда, поручио да ће одбор бити на трагу јединства, окупљања и сјећања на велику улогу коју је Змај имао у српском народу и то не само као пјесник, него и као национални борац и просвјетитељ.

„Реч је о човеку који је ширио не само српску националну идеју у Војводини него и дух књижевности, писмености и традиције“, указао је Мировић.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић подсјетио је да је Јовановић десет година живио у пријестоници Србије и у њој радио као дјечији љекар.

„Споменик Јовану Јовановићу Змају није обичан. То је споменик једној од најзначајнијих личности српске културе и нашег друштва. Споменик говори о повезаности Војводине и овог дела Србије, које заједно чине целину у оквиру српског народа“, поручио је Весић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМедведев: Гас ће коштати 2.000 евра – добро дошли у нови свијет
Сљедећи текстСтање безбједности на подручју ПУ Источно Сарајево стабилно и задовољавајуће (ВИДЕО)