Насловна Вијести Јовица Горета први Паљанин на Зимским параолимпијским играма

Јовица Горета први Паљанин на Зимским параолимпијским играма

247
0

Параолимпијски репрезентативац БиХ Јовица Горета из Пала учествоваће на Зимским параолимпијским играма у Пекингу, које ће бити одржана по завршетку ЗОИ које су у току.

Горета у разговору за портал Катера каже да на Зимске параолимпијске игре 2022. иде на позивницу Свјетског параолимпијског комитета.

Јовица се од 2017. године бори за учешће на Зимским параолимпијским играма, а прву прилику да оде у Пјонг Чанг 2018. године стицајем околности је пропустио.

– Циклус за наредне Игре трајао је четири године и било је у плану доста такмичења, међутим, због здравствених проблема и пандемије вируса корона, нисам успио отићи на сва такмичења која су била планирана – каже Горета.

Међутим, тек у сезони 2021/22. Горета је ишао на два такмичења, а посебно га је обрадовало када је на његову адресу стигла позивница Свјетског параолимпијског комитета за одлазак у Пекинг крајем овог мјесеца.

Горета додаје да ће одласком на Зимске параолимпијске игре у Пекинг коначно бити остварен његов дјечачки сан, када је још у раном дјетињству, тренирајући скијање, маштао о учешћу на ЗОИ једног дана.

– На истој стази, на којој и данас тренирам, на Јахорини, давне 1984. године, док сам тренирао скијање и био пионирски првак СРБиХ у слалому, уочи одржавања ЗОИ 1984. маштао сам да и ја једног дана будем учесник Игара – каже Горета додавши да је сан сваког спортисте одлазак на Олимпијаду.

Он додаје да живот има успоне и падове и пун је разних изненађења, како лијепих, тако и оних, како он каже, „које тешко падну“.

– Мој пад се десио 2000. године када сам остао без ноге, али ме то није обесхрабрило нити поколебало, па сам опет стао на скије и доживио нове успоне. Уз подршку породице и пријатеља, али и уз Божију помоћ и мало среће, постао сам репрезентативац БиХ у параслалому и паравелеслалому – додаје Горета.

Каже да се његов сан не би испунио и да није имао несебичну помоћ Параолимпијског комитета БиХ, Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, града Источно Сарајево и општине Пале.

– Такође, велику помоћ и подршку пружио ми је Олимпијски центар „Јахорина“, чије руководство ми је омогућило да скијам и тренирам на тој истој стази, коју сам „штрампао“ 1984. године као дјечак и која је свако јутро беспријекорна – додаје Горета.

Јовица Горета ће у Пекинг путовати 26. фебруара, шест дана након затварања актуелних Зимских олимпијских игара, те ће бити први Паљанин који ће наступити на Зимским параолимпијским играма.

Свечано отварање Зимских параолимпијских игара у Пекингу је заказано за 4. март 2022. године.

Иначе, општина Пале је од ЗОИ 1976. у Инсбруку до данас увијек имала најмање једног представника на ЗОИ, било гдје да су се одржавале.

ИЗВОРКатера
Претходни текст„Пулс града“ 17.02.2022.
Сљедећи текст„Актуелно“ 17.02.2022.