Насловна Вијести Климатске промјене највећи изазов у пластеничкој производњи (ФОТО)

Климатске промјене највећи изазов у пластеничкој производњи (ФОТО)

18
0

Климатске промјене тренутно су највећи изазов у пластеничкој производњи, која се у Републици Српској повећава из године у годину, рекао је данас Живко Шашић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Шашић каже да од климатских промјена зависи производња у пластеницима, а да су избор одговарајућег хибрида и технологије од великог значаја за принос и продуктивност.

Он је истиче да је пластеничка производња сама по себи високопрофитабилна и да је за њено унапређење важно знање, вјештине, те одговарајући хибриди и системи узгоја.

„Узгајати једну биљку на пар различитих начина доприноси повећању самог капацитета биљке и њеног приноса чак до 50 одсто“, рекао је Шашић новинарима на Палама, гђе је одржано предавање о изазовима у пластеничкој производњи.

Шашић савјетује произвођаче да, без обзира коју повртарску културу узгајају у пластенику, сваке године уводе по један нови хибрид, евентуално сорту, јер на тај начин може да виде који им хибрид даје највећи принос и приход.

Он је рекао да су водеће културе у пластенику паприка, парадајз и краставац и да је за ове културе најбољи услов шпалирски узгодни облик.

Шашић истиче да се из године у годину на подручју Републике Српске повећава број пластеничке производње јер су то углавном затворени простори гђе се колико толико могу контролисати временски услови.

Директор Аграрног фонда града Источно Сарајево и организатор предавања Ивана Новаковић наводи да је пластеничка производња на територији града задњих година доживјела велику експанзију, захваљујући пројекту Министарства пољоприведе Републике Српске.

Она додаје је доста људи почело да се озбиљно бави пластеничком производњом на подручју града и да су из тог разлога организовали предавање како би произвођачи могли да чују који су то изазови и рјешења за њихове проблеме.

Након Пала, предавање ће бити одржано и у Источном Новом Сарајеву.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДан логораша Републике Српске на Спасовдан
Сљедећи текстСјећање на јунаке са Кошара