Насловна Вијести Република Српска Ковачевић и Тодовић – велики карате и животни борци

Ковачевић и Тодовић – велики карате и животни борци

229
0

Паракаратиста из Фоче Горан Kовачевић, сваке године се окити златним и сребрним медаљама на првенствима Републике Српске и БиХ, а његов тренер Љубомир Тодовић, истиче да би он могао бити примјер, не само спортистима, да се у животу све препреке могу савладати уз снажну вољу и велику посвећеност.

На недавно одржаном Сениорском првенству БиХ у каратеу у Вогошћи, члан фочанског Kарате клуба „Љубишња“ Горан Kовачевић, освојио је сребрну медаљу у категорији паракаратиста, а истим одличјем окитио се и његов тренер Љубомир Тодовић у конкуренцији ветерана.

Тридесетосмогодишњи Горан Kовачевић, рођен са Дауновим синдромом, вишеструки је шампион Републике Српске у паракаратеу, а још једном злату са републичког такмичења које је освојио почетком године, сада је придружио и друго сребро са првенства БиХ, уз једно злато освојено 2020. године.

Овај велики борац тако је поновио успјех из прошле године, када је такође био први у Републици Српској и други у БиХ.

Kовачевић карате у фочанском клубу „Љубишња“ тренира већ 25 година, а активно се такмичи од 2017.

Уз златне и сребрне медаље у каратеу, он је као учесник Специјалне олимпијаде БиХ за особе са тешкоћама у развоју 2021. године освојио злато и двије бронзе у атлетским дисциплинама бацање кугле, скок удаљ и трчање на 50 метара.

„У Вогошћи је било добро, срећан сам због другог мјеста. Добро сам се спремао са својим тренером, сваки дан смо вјежбали кате. Тренирамо, дружимо се, идемо на турнире“, прича Kовачевић.

Исти успјех као његов ученик на Првенству БиХ у Вогошћи, остварио је и шездесетосмогодишњи тренер Љубомир Тодовић.

Он каже да је Kовачевић један од најбољих, ако не и најбољи такмичар у својој категорији на просторима Српске, БиХ, Србије и Црне Горе.

„Он то ради са великим задовољством и вољом, веома успјешно. То је момак којег треба похвалити и подржати“, истакао је Тодовић.

Тодовић наводи да у просторијама Центра за културу и информисање, карате вјежбају особе са тешкоћама у развоју, ратни војни инвалиди и редовни спортисти.

Он је захвалио запосленима у Центру за културу и општини Фоча, што су им омогућили ове услове, јер би у неким другим условима врло тешко могли да раде.

Тодовић на прагу осме деценије живота редовно учествује и на маратонима, полумаратонима и планинским тркама, па је тако у „Трци у камену“ у Требињу, учествовао свих седам пута, колико се одржава.

„Прошле године сам био на шест маратона и полумаратона, очекује ме ускоро маратон на Игману, а спремам се и за поклонички ултрамаратон манастиру Милешево. Надам се, уз Божију помоћ, да ћу имати снаге“, каже Тодовић.

Он додаје да је формула одржавања виталности једноставна, а то је – упорност.

„Покушавам и за сада успијевам да побиједим себе, а када побиједим себе могу да парирам свим изазовима. Увео сам себи ритуал да устајем ујутро у 5.00 часова и трчим на Црни врх, то је неких 17 километара“, навео је Тодовић.

ИЗВОРсрна, фото Princip.news
Претходни текстИсточна Илиџа: Подијељено 390 садних пакета за прољећну сјетву
Сљедећи текстПрољећна акција чишћења и уређења Источне Илиџе