Насловна Вијести БиХ Крстић: Циљ бошњачке политике апсолутна мајоризација Срба и Хрвата

Крстић: Циљ бошњачке политике апсолутна мајоризација Срба и Хрвата

187
0

Амбасадор БиХ у Атини Милица Ристовић-Крстић оцијенила је, поводом јучерашњег реаговања Министарства иностраних послова у Савјету министара о обиљежавању 1. марта, да је запањујуће одсуство реалности код Бисере Турковић која је још једном показала да је једини и примарни циљ бошњачке политике апсолутна мајоризација Срба и Хрвата у БиХ.

“Дјелује да је потпуно несвјесна чињенице да је 1. март у Републици Српској обичан радни дан који није и никада неће бити празник за Србе који долазе из Српске и представљају српски народ у било којој институцији у БиХ. Иронично је позивати се на Устав и законе, док се истих принципа ни сама Турковићева не држи, не поштујући одлуке Предсједништва БиХ о многим питањима до сада”, нагласила је Крстићева.

Она је напоменула да идеологија коју српски амбасадори промовишу није ни у ком случају политичка, него национална, јер је ријеч о представницима српског народа у дипломатско-конзуларној мрежи, а не политичким партијама.

“Нажалост, Турковићева је та која руши и разграђује земљу инструкцијама које шаље, здушно се трудећи да нас Србе до краја отуђи од идентитета БиХ. Поносна сам што су остале колеге амбасадори, шефови ДКП-а, били потпуно јединствени приликом писања писма и доношења одлуке да се обратимо министарки овим путем, јер је важно да се чује усаглашен став српских амбасадора”, рекла је Крстићева Срни.

Министарство иностраних послова у Савјету министара саопштило је да ће иступи дијела амбасадора и генералних конзула, који су одбили инструкције о обиљежавању 1. марта, бити основ за позив на одговорност због кршења принципа дипломатске службе.

Из Министарства су навели да је закон, којим је 1. март утврђен као празник, донесен у рату и да је још на снази, те да постоји обавеза да се поступа у складу с њим.

Српски амбасадори и генерални конзули БиХ упутили су 19. фебруара отворено писмо којим обавјештавају министра иностраних послова у Савјету министара Бисеру Турковић да неће прихватити њену инструкцију којом захтијева од амбасада и генералних конзулата БиХ да поводом 30 година од тзв. “дана независности БиХ”, 1. марта обиљеже овај непостојећи празник.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Наш мозаик културе и традиције“ 4. марта у Палама
Сљедећи текстУ Српској 52 позитивних на вирус корона