Насловна Вијести Свијет Лавров: Москва поштује приврженост српског народа историјским пријатељима

Лавров: Москва поштује приврженост српског народа историјским пријатељима

222
0
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Москва зна какав се притисак врши на Србију да уведе санкције Русији због украјинске кризе, те да дубоко поштује српски народ и његову приврженост својим традицијама и историјским пријатељима.

– Дубоко уважавамо српски народ, српску културу, историју, њихову приврженост традиционалним пријатељима и сигурни смо да ће они наставити са паметним избором у овој ситуацији – рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић више говорио пута о тој теми и истакао да Србија има своје интересе.

– Видимо на Балкану покушај САД да наметну своју хегемонију – рекао је Лавров у обраћању за српске медије.

Он је рекао да не може да одговара на одлуке које доноси Србија и њено руководство, додајући да су Срби и Руси братски народи, обједињује их заједничка историја и побједе против заједничког непријатеља.

– Видимо колико су та осјећања укоријењена у души српског народа и његовог историјског сјећања – рекао је Лавров.

Он је истакао да Русија никад ништа не намеће силом као што то чини Запад путем економских и других уцјена.

– То није пристојно, тако се не треба понашати ни у друштву, а ни на међународној сцени кад свима покушавају да заврћу руке – оцијенио је Лавров.

Он је рекао да се увијек наћи повод јер је циљ да се обуздава Русија на стратешком плану, а једино што је запањујуће у овој етапи је „експлозија пећинске русофобије коју лидери западних држава активно подстичу“.

– У Европи се већ дешавало нешто слично и знамо како се то завршило. Неман икаве изолације Русије. О њој говоре они који су се ментално помирили са диктатуром Запада. Покушај да се угуше друге цивилизације је ћорсокак, та оријентација је осуђена на пропаст – рекао је Лавров.

Он је навео да Русија има огроман број партнера у азијско-пацифичком региону, Латинској Америци, те да има добре односе са низом међународних организација.

– У стратешки најважнијем региону, имам у виду Евроазију, формиране су и успјешно раде, уз учешће Русије, организације попут Шангајске организације за сарадњу. Са Кином имамо најбољу сарадњу у историји, развијамо сарадњу с Индијом, земљама Латинске Америке – навео је Лавров.

Он је истакао да Запад покушава да врши изолацију Руске Федерације тиме што предочава аритметичке резултате гласања у УН.

– Знамо каквим су уцјенама изложене те земље. За нас то значи само једно, да се САД саме плаше изолације. Ако су већ толико увјерене у своје вриједности, онда нека своје позиције изнесу и пусте друге земље да направе свој избор. Нека бирају слободно, без икаквог притиска – рекао је Лавров.

Он је навео да су САД покориле читаву Европу и да руководе и ЕУ и НАТО, користећи његову инфраструктуру у интересу јачања војно-политичких позиција.

– Видимо како се понаша тај савез НАТО и ЕУ према другим државама, то је чиста аутократија – истакао је Лавров.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ протекла три дана 31 особа позитивна на вирус корона
Сљедећи текстСтефан Радивојевић првак Српске у џудоу