Насловна Вијести Лавров: Сарадња Москве и Пекинга сада ће постати снажнија

Лавров: Сарадња Москве и Пекинга сада ће постати снажнија

205
0

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће сарадња Русије и Кине само постати снажнија под актуелним околностима.

– Ова сарадња ће постати јача, јер у вријеме кад Запад очигледно подрива темеље на којима је саздан међународни систем вриједности, наравно да ћемо ми, као двије суперсиле, морати да размислимо како да наставимо даље у овом свијету – рекао је Лавров, пренијела је агенција Интерфакс.

Лавров каже да није искључена могућност да иницијатива о увођењу мировног контингента НАТО-а у Украјину подразумијева пољску контролу над западним дијелом земље.

– Сматрам да је то демагошка иницијатива и да ће чланице НАТО-а схватити да требају бити разумне и реалне – поручио је шеф руске дипломатије.

Он је подсјетио да је премијер Пољске Матеуш Моравјецки изнио идеју да се у Украјину пошаље мировни контингент НАТО-а.

– Не искључујем могућност да, уколико би та одлука изненада била донесена, да би подразумијевала да основу тих мировних снага чини пољски контингент који би преузео контролу над западном Украјином, на челу са Лавовом, гдје ће остати дужи период – оцијенио је Лавров, преноси Спутњик.

Лавров истиче да је Русија била спремна да сарађује са Западом чак и у савезничком формату, али да, нажалост, то није успјело.

– Од када је предсједник /Русије Владимир/ Путин дошао на власт, од почетка двијехиљадитих година, били смо отворени према Западу, били смо спремни да сарађујемо у различитим форматима, чак и у облицима за које је предсједник рекао да су блиски савезничким. Нажалост, није успјело – рекао је Лавров.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић-Орбан: Двије државе помагаће једна другу у овим тешким временима
Сљедећи текстУ недјељу сунчано и прохладно са вјетром